Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Коригираме сами данъчните декларации и след подаването им

Срокът за фирмените декларации изтича на 31 март 2017 г., припомнят от Националната агенция за приходите

Коригираме сами данъчните декларации и след подаването им

Снимка: Pixabay

Компаниите и гражданите вече ще могат да реагират сами, ако открият грешка в документите, които подават пред Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха от приходната администрация.

Досега при откриването на неточности по декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) фирмите бяха длъжни да уведомят данъчните, които пък имаха срок от 30 дни да коригират финансовия резултат на предприятието и да преизчислят дължимия налог. Вече счетоводителите сами ще могат да направят това, като подадат нова декларация с коректните данни до 30 септември на текущата година. Фирмите ще могат да поправят сбъркани декларации за съответната предходна годна, но за по-стари периоди ще се прилага действащото до момента правило.

Гражданите също ще могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, напомнят от приходната администрация. 

Още по темата

От НАП съобщиха още, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път - с електронен подпис или с ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г., уточняват от НАП. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра