Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красен Станчев: Случващото се в хазартния сектор е завземане на бизнес

Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите, коментира икономистът

Красен Станчев: Случващото се в хазартния сектор е завземане на бизнес

Снимка: Pixabay

Случващото се в момента с „Национална лотария“ не е навлизане в сектор, а одържавяване – точно точка седма от Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс от 1848 г. Така икономистът Красен Станчев коментира пред bTV случващото се от последните дни в сферата на хазарта.

Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите. Припомняме, че вчера Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) разкри, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Вследствие на това 210 млн. лв. не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

Според Станчев е налице нападение срещу един човек и една фирма. „На всеки един арбитраж г-н Божков ще спечели всяко дело срещу България“, прогнозира той. 

Още по темата

Според финансовия експерт Кольо Парамов, който също бе гост в студиото „държавата трябва да се върне в някои сектори и лотарията е един от тях“, като това ще има „дисциплиниращ ефект“. 

„Стига да не е завземане на бизнес, каквото имаме в този случай“, каза от своя страна обаче Красен Станчев. „Така беше с КТБ и с много други неща. Така ще стане и със „Софийска вода“, смята още той.

Според него вината за непостъпилите средства в бюджета е първо в законодателя, второ в комисията, дала лиценза и съгласила се по даден начин да се плащат данъци. „Ако частната или държавна фирма не е изпълнила закона – ще трябва да бъде санкционирана по някакъв начин, но това не е разширяване на държавния сектор“, подчерта Станчев. По думите му има неравно третиране на различни стопански субекти, но самите субекти нямат вина, без значение за кого става дума

Парамов пък е на мнение, че чрез парламентарно влияние са прокарани поправки в закона, който дава възможност да се разглежда данъчната политика по отношение на хазарта на двустепенно ниво. „Държавата участва със Спортния тотализатор на широка основа, а г-н Божков плаща на тясна основа и спестява 250 млн. лв.“, изтъкна Парамов.

По думите на финансиста много от проблемите на новия капитализъм в България са създадени по времето на правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Парамов смята, че недалновидно направени приватизации са донесли на държавата големи щети. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стела Балтова: Туризмът не е бил приоритет в Плана за възстановяване