IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Случващото се в хазартния сектор е завземане на бизнес

Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите, коментира икономистът

10:34 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Случващото се в момента с „Национална лотария“ не е навлизане в сектор, а одържавяване – точно точка седма от Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс от 1848 г. Така икономистът Красен Станчев коментира пред bTV случващото се от последните дни в сферата на хазарта.

Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите. Припомняме, че вчера Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) разкри, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Вследствие на това 210 млн. лв. не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

Според Станчев е налице нападение срещу един човек и една фирма. „На всеки един арбитраж г-н Божков ще спечели всяко дело срещу България“, прогнозира той. 

Според финансовия експерт Кольо Парамов, който също бе гост в студиото „държавата трябва да се върне в някои сектори и лотарията е един от тях“, като това ще има „дисциплиниращ ефект“. 

„Стига да не е завземане на бизнес, каквото имаме в този случай“, каза от своя страна обаче Красен Станчев. „Така беше с КТБ и с много други неща. Така ще стане и със „Софийска вода“, смята още той.

Според него вината за непостъпилите средства в бюджета е първо в законодателя, второ в комисията, дала лиценза и съгласила се по даден начин да се плащат данъци. „Ако частната или държавна фирма не е изпълнила закона – ще трябва да бъде санкционирана по някакъв начин, но това не е разширяване на държавния сектор“, подчерта Станчев. По думите му има неравно третиране на различни стопански субекти, но самите субекти нямат вина, без значение за кого става дума

Парамов пък е на мнение, че чрез парламентарно влияние са прокарани поправки в закона, който дава възможност да се разглежда данъчната политика по отношение на хазарта на двустепенно ниво. „Държавата участва със Спортния тотализатор на широка основа, а г-н Божков плаща на тясна основа и спестява 250 млн. лв.“, изтъкна Парамов.

По думите на финансиста много от проблемите на новия капитализъм в България са създадени по времето на правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Парамов смята, че недалновидно направени приватизации са донесли на държавата големи щети. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още