Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кристалина Георгиева: Тази година ще има затягане на коланите

Когато големите икономики кихнат, малките хващат пневмония, каза изпълняващият длъжността директор на Световната банка

Кристалина Георгиева: Тази година ще има затягане на коланите

Снимка: Архив Ройтерс

2019-та година няма да е толкова добра, колкото беше миналата година. Няма да има такъв растеж, какъвто прогнозирахме само преди 6 месеца. Това заяви в интервю за Нова телевизия изпълняващият длъжността директор на Световната банка (СБ) Кристалина Георгиева.

В момента тя участва в Световния икономическия форум в Давос.

„Нашата прогноза за растежа за 2019 г. е 2,9%. Но колкото и силен да изглежда, е по-нисък в сравнение с преди половин година”, заяви Кристалина Георгиева.

Основното притеснение на Световната банка е напрежението между две основни световни сили – САЩ и Китай.

„Търговското напрежение между двете страни вече дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа. Все пак говорим за две големи икономики, а това поражда финансов стрес - лихвите започват да се качват нагоре, с това нараства и страхът от сриване на пазарите, особено в по-бедните страни”, обясни още Кристалина Георгиева. 

Още по темата

Тя добави, че тази тенденция е по-опасна за по-слабите и бедни страни, защото „когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония“.

От думите на Георгиева стана ясно още, че в Давос в момента се обсъждат мерки, които да намалят несигурността.

Тя е категорична, че към момента България е добре, но подчерта, че не е застрахована.

„Страната ни е добре имунизирана още от времето на финансовата криза. Нашият дълг е нисък, бюджетният дефицит на практика го няма. И имаме буфер, което ни позиционира добре, но трябва да помислим за бъдещето. Светът обаче става много конкурентен. Има много центрове, които определят посоките на развитие и трябва да се вдигне мярката“, посочи Кристалина Георгиева.

Тя призова обаче управляващите да обърнат повече внимание на инвестиционния климат, защото от години той е на едно ниво и не се подобрява. Сред приоритетите трябва бъде стимулирането на инвестициите.

Относно Brexit Кристалина Георгиева е оптимист, че нещата няма да бъдат оставени на произвола. „Вярвам, че здравият разум ще надделее, никой не иска хаос“, каза още тя.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия