Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КС ще тълкува процедурата за отстраняването на "тримата големи" в съдебната власт

Янаки Стоилов ще обжалва пред ВАС решението на ВСС за предсрочното отстраняване на главния прокурор

КС ще тълкува процедурата за отстраняването на "тримата големи" в съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет реши да поиска задължително тълкувателно решение от Конституционния съд (КС) дали правосъден министър може да иска отстраняването на т. нар. „трима големи в съдебната власт“ - председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

"Министерският съвет реши да отправи искане до КС за даване на задължително тълкуване на член 130, точка В от Конституцията. Въпросът е в правомощията на министъра на правосъдието включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт", каза на брифинг след редовното заседание на кабинета служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. 

Още по темата

Той обясни, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС досега не е давал тълкуване.

„Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин а се изясни нейното съдържание", посочи Стоилов и добави, че членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но според правосъдното министерство тук се включва и освобождаването на ръководителите в трите съдебни власти.

По думите на Стоилов решението на съда би имало принципно значение и ще внесе яснота за взаимодействието за правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с Висшия съдебен съвет (ВСС).

Служебният министър потвърди, че ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ВСС, с което бе отхвърлено искането му да се задейства процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Искането до ВАС, ако бъде разгледано по същество, може вече да отмени отказа на ВСС и тогава да се наложи ВСС отново да разгледа по същество случая

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ВАС мисля ще изчака КС да се произнесе и ще повтори решението на КС нали?

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.