IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз отказва да подпише рамковия договор за 2013 г.

Лекарите не са съгласни с прехвърлянето на дейности от Министерството на здравеопазването към здравната каса

20:17 | 14.12.12 г.
Лекарският съюз отказва да подпише рамковия договор за 2013 г.

Българският лекарски съюз (БЛС) не е одобрил Националния рамков договор (НРД) за 2013 г., съобщиха от съсловната организация.

Членовете на съюза са обсъдили документа на извънреден събор в Пловдив, който ще продължи до 16 декември. От тях 224 са се обявили “против” рамковия договор за медицинските дейности през следващата година, 27 са били “за” подписването на документа, а 15 са се въздържали.

Лекарите не са съгласни с прехвърлянето на дейности от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и с огромния ръст на парите за лекарства, а не за извършените медицински дейности.

Още когато се подготвяше проектобюджета за здравеопазване през следващата година, председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че съсловната организация не вижда парите за здраве да имат реален ръст.

Според Райчинов заложените 70 млн. лева в повече в бюджета на здравната каса всъщност са заради по-високата минимална заплата и повишената събираемост на здравните вноски.

От лекарския съюз се опасяват, че прехвърлянето на дейности от министерството към касата ще ощети няколко системи от дейности, сред които педиатрия, патоанатомия, анестезиология, интензивно лечение и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още