Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Личните лекари искат повишаване на таксата за преглед

Общопрактикуващите лекари не са съгласни те да вършат социалната политика на държавата

Личните лекари искат повишаване на таксата за преглед

Снимка: Pixabay

Личните лекари настояват за мерки, за да не фалират. Те искат повишаване на таксата за преглед, която е замразена от години - голяма част от пациентите са освободени от нея, а плащанията от държавата се бавят.

Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд, каза в предаването по bTV д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед.

Брънзалов обясни, че преди време таксата е била процент от минималната работна заплата. Преди 5 – 6 години политиците решиха да е замразена. Оттогава минималната работна заплата се повиши два пъти. А и 2,9 лв. преди шест години е различно от 2,9 лв. сега, посочи той.

Отделно, голяма част от пациентите са освободени от такса на базата на някаква нормативен акт. Пенсионерите пък заплащат 1 лв., а разликата, чрез Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК, след известно време може да стигне и до нашите сметки, каза той. Последното забавяне е било четири месеца.

По думите му педиатри с повече пациенти в практиката може цял ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, защото децата не заплащат такса, посочи той.

Някой е освободил пациентите от такса, нека този някой да си я поеме, препоръча той.

Брънзалов обаче уточни, че сдружението не е фиксирало какво повишение иска, с което отрече тиражираната от някои медии сума от 5,10 лв. Минималната работна заплата трябва да е един маркер, готови сме за разговори, защото проблемите са много, а напрежението расте, каза той.

Лекарският труд у нас е силно девалвиран, изтъкна Брънзалов. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които същевременно плащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, трябва да се вземат мерки, изтъкна още гостът. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще се осъществи ли идеята за минимална заплата в ЕС?