Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Минималната работна заплата - 710 лева от април

Европейската директива за минималната работна заплата дава добър подход за формириране на адекватен размер в България, каза Иван Нейков

Минималната работна заплата - 710 лева от април

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 710 лв., но най-рано от април тази година. Дотогава ще е в сила размерът й от 650 лв., определен с бюджета за 2021 г. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене удължаването на действието на определени разпоредби в бюджетните закони от 2021 г. до края на март. Това се наложи, тъй като все още няма изготвен и приет Бюджет за 2022 година.

Минималната заплата през тази година ще се повиши до над 700 лева. Води се дебат за размера й, но със сигурност ще се увеличи от сегашните 650 лв. до над 700 лева, потвърди днес министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Според коментари на финансовия министър Асен Василев от миналата седмица през 2022 г. минималната заплата вероятно ще бъде 710 лв. вместо досегашните 650 лв. 

В момента над 870 хил. души в България работят на заплата, която е до размера на минималната заплата или равна на нея, сочат данните на финансовото министерство.

Всяка година минималната работна заплата в България трябва да нараства със 17,5% поне до 2025 г., сочат разчети на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Това означава, че следващата година трябва да има минимална работна заплата от 764 лева.

Още по темата

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) смятат за напълно постижимо минималната работна заплата да стане 730 лева през тази година.

България все още няма механизъм за определяне на минималната заплата. Синдикатите искат едни заплати, работодателите твърдят, че могат да платят по-малки, а накрая министърът на финансите определя минималното възнаграждение. Ето защо според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков европейската директива за минимална работна заплата дава добър подход да се формира адекватна минимална заплата.

България ще следва универсален подход при формирането на минималната заплата, каза Нейков при откриването на Конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им", предава БТА.

По думите му се създава впечатление в част от обществото, че с приемането на европейската директивата за минималната работна заплата ще имаме минималната заплата на Люксембург. "Ако в България минималната работна заплата е около 360 евро, в Люксембург е 2200 евро, което е фрапираща разлика", посочи Нейков.

Той отбеляза, че идеята на европейската инициатива за директива не е всички да получават едни и същи пари, а механизмът, по който се определя минималната работна заплата да бъде универсален. Ще се знае, че във всички страни в ЕС инструментите за определяне на минималната заплата ще бъдат едни и същи - ще се отчита квалификация, производителност на труда, издръжката на живота и т.н, каза експертът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 5 дни
Няма профилна снимка
за ваксинирани 850!!!
0
 
3
 
1
преди 5 дни
Първо - честито на всички на МРЗ, всеки лев отгоре е ценен.Второ - дай Боже да не стигам до МРЗ...

Още от Икономика и политика
Експерт: Ръстът в машиностроенето е от високите цени, а не заради производство