Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мораториум за строежите по морето обсъдиха преговарящите партии

Предстои ревизия на проекта за изгаряне на боклук в София

Мораториум за строежите по морето обсъдиха преговарящите партии

Снимка: ПП

Преговарящите за управляваща коалиция партии обсъдиха в работната група по екология евентуален мораториум за строежите по морето. Участниците записаха като приоритети незабавни действия срещу наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, ревизия на проекта за горене на боклук от „Топлофикация София“, спешен преглед на язовирите, коритата на реките и хвостохранилищата, нова водна стратегия и нов Закон за ВиК.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков коментира по повод обсъдените теми, че виждаме „абсолютно безхаберие“ и „ужасът е пълен“. Според него при поддържаката на язовирите е имало корупционни схеми при отпускането на средства за ремонт.

Като цяло имаше единодушие по необходимостта да бъде назначен вицепремиер по климата от страна на „Продължаваме промяната“, "Демократична българия" (ДБ), БСП и "Има такъв народ" (ИТН). Обсъдено бе и въвеждането на институцията екологичен омбудсман.

В областта на качеството на въздуха преговарящите записаха като цел постигането на праговете за фини прахови частици (ФПЧ) според европейското законодателство с цел избягването на глоби.

Партиите се договориха още за разширяване на националната система за мониторинг на въздуха и използване на нови технологии, модернизиране на сегашните системи за измерване на замърсяването, публичен достъп до данни от мониторинга в реално време, засилен контрол върху индустриалното замърсяване и адекватни санкции, икономически мерки и нови контролни механизми за замърсяването от газове, създаването на нормативна уредба за проблемни миризми, светлинно и шумово замърсяване. Ще се обмисли данъчна политика за насърчаването на МСП в посока ниски емисии и изграждане на зарядни станции за изграждането на електромобили.

Във връзка с отоплението на дърва и въглищата бе записана програма за по-ефективно отопление.

Борислав Сандов от ДБ коментира, че по данни на СЗО България е на трето място в света по смъртност заради мръсен въздух и годишно 8500 души губят живота си по тази причина.

За администрацията бе предложено автопаркът да се обновява с електромобили, използване на рециклирана хартия и замяна на пластмасовите бутилки със стъклени.

В областта на водите като приоритет бе записан достъпът до питейна вода, пречистване на водите и канализация. Ще бъде направена ревизия на необходимите разрешителни за мини-ВЕЦ, ще бъде завишен и контролът върху оползотворяването на утайките от отпадните води.

Преговарящите обсъдиха създаването на защитени акватории, включително в Черно море, забрана за траленето, изграждане на пречиствателни станции за битови отпадни води, опазване на подпочвените води, използване на геотермалната енергия.

Атанас Костадинов от БСП се обяви против сегашния модел на водните асоциации, при който евросредства се усвояват от ВиК дружествата и връщане на контрола в общините. 

В областта на отпадъците като приоритет бяха записани мерки срещу нерегламентираното изхвърляне и внос на отпадъци, информационна система за координация между институциите в сферата на отпадъците, преосмисляне на политиките за изгаряне, задълбочен анализ за планираната инсталация за изгаряне на боклук в София, оползотворяване на потенциала на строителните отпадъци.

Следващите политики за отпадъците, по които тепърва ще се правят уточнения, са следене на санкциониране на незаконното изгаряне на отпадъци, проучване на възможността за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ Марица Изток 2, изграждане на модерна система за управление на отпадъците и въвеждане на принципа замърсителят плаща при промяна на данъчната политика за такса смет, одит на организациите за разделно събиране, кръгова икономика и мерки за стимулиране на МСП, оценка на екологичния отпечатък на продуктите, задължителна система за квалификация в системата на МОСВ.

Преговарящите договориха укоряване на процедурите по ОВОС и екооценка по ключови национални инфраструктурни проекти с цел да не бъде загубено финансиране.

Други разписани приоритети са защита на уличното озеленяване и градските гори, разработване на планове за защитените зони и националните паркове, обществени консултативни съвети към всяка защитена зона.

Кирил Петков заяви, че трябва да бъдат въведени нови технологии за усвояване на въглерода, които да се приложат при въглищните централи. Той настоя да бъдат премахнати условията за корупция, например при процедурите по ОВОС.

Екологът Татяна Султанова от ПП предложи създаването на специализирана структура с правомощия в управлението на защитени зони територии, довършване на работата по всички процеси с Натура 2000, изпълнение на плановете за застрашените видове, завършване на процеса по картиране и оценка на екосистемите и екосистемните услуги.

За Черноморието ПП предлагат анализ и стратегическа визия за рекреационния капацитет на Черноморието, както и създаването на работещи механизми за премахване на недовършено изоставено строителство извън градските територии, създаването на национална стратегия за къмпиране.

От ПП предлагат още насърчаване на инвестициите от частния сектор в екопроекти, електронни бюра за асистиране на бизнеса в спазване на политиките по околна среда, контрол върху добива на суровини и преразглеждане на политиките в областта на концесиите, осигуряване на прозрачност и обществена информираност.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Последно подпорната стена на шофьорския плаж какво ще става - къщички за птички или ваканционен комплекс?..

Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.