Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Муравей Радев: Горивата няма да поевтинеят заради намесата на държавата

Намаляването на ДДС за заведенията и книгите създава сериозни опасности, посочи бившият финансов министър

Муравей Радев: Горивата няма да поевтинеят заради намесата на държавата

Снимка: Pixabay

В България има достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година „явно или скрито“ биват субсидирани, като Българска държавна железница (БДЖ), държавни и общински ВиК дружества, Български пощи, топлофикационни дружества. Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, изтъкна в ефира на bTV бившият финансов министър Муравей Радев. 

Още по темата

По неговите думи не се забелязва особен успех при държавните предприятиs. „Нови 100 бензиностанции – няма нужда от това“, посочи той.

„Горивата няма да поевтинеят заради намесата на държавата на пазара на горивата“, категоричен е Радев.

Според него в пазарната икономика държавата има различни функции от онези, които е упражнявала по време на социализма. „По отношение на публичния сектор тези функции се запазват, но единствените ѝ функции на пазара са да създава правила и регулации, както и да контролира спазването на тези правила“, изтъква бившият министър.

По отношение на намаляването на ДДС за заведенията и книгите на 9% Радев подчерта, че подобно нещо създава сериозни опасности – първо, заплаха за данъчната система и второ, рискува се цялата финансова стабилност на държавата, тъй като, ако ДДС бъде намален, в държавния бюджет ще влязат по-малко приходи от данъци.

Радев изтъкна, че докато в държавния бюджет постъпват по-малко приходи от данъци, разходите се увеличават за компенсиране щетите, причинени от коронавируса.

„Тези 11% ДДС, които ще останат в ресторантьорския бранш, равняващи се на около 150 млн. лв, няма да помогнат на бизнеса веднага. На представителите на бранша им трябват пари сега. По-доброто решение е въпросните 150 млн. лв да се дадат от държавата сега“, изтъкна Муравей Радев.

Планът, с който разполага правителството в момента, е изграден на базата на криза с продължение от три месеца. Той няма как да бъде ефективен за повече време, изтъкна още той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов откри модернизирана пречиствателна станция в Китен за 22 млн. лв.