IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мутафчийски: Ще направим статистически модел на заразата след голямо изследване

Въпросното тестване е планирано за понеделник от вътрешния министър и ще се проведе в болницата на МВР, подчерта шефът на Националния оперативен щаб

15:30 | 29.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Вече e организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел за разпространението на Covid-19 у нас. "Предстои може би от понеделник да стартира". Това обясни в интервю за бТВ ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи - на КПП-тата, "Гранична полиция", от летищата, посочи Мутафчийски. Той уточни, че това е изследване на извадка, което е различно от търсенето на новозаболели и данните ще се използват за статистически модели.

"Там се търси, ако някой го е изкарал заболяването и не знае за това, а не търсим новозаболял. Тези тестове нямат това свойство - да търсят новозаболял", подчерта Мутафчийски.

По данни на епидемиолозите у нас е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса.

Средният период, за който организмът се изчиства от новия коронавирус, е 28 дни, затова е и удължен периода на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна, обясни още проф. Мутафчийски. 122-ма са хоспитализираните у нас с коронавирусна инфекция, допълни ръководителят на Щаба.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, който също е част от Националния щаб за борба с Covid-19, според данните към момента, пикът на болестта може да се очаква около Великденските празници. В интервю за Нова телевизия експертът коментира.

„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – около и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, заяви Кантарджиев. Според него хората в момента трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той също категорично подчерта колко важно е изискването диагностицираните с коронавирус да останат четири седмици вкъщи.

„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, каза Кантарджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 3 години
ВИЖТЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ ПУБЛИКУВАН ОТ Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус 2019-nCov, публикуван на СТРАНИЦАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: http://***.mh.government.bg/bg/***/aktualno/informaciya-ot-evropejskiya-centr-za-prevenciya-i-/ЩЕ БЪДЕТЕ ИЗНЕНАДАНИ ОТ ПРЕДПИСАНИТЕ МЕРКИ: - избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви ЖИВОТНИ !!!!!- избягвайте контакт с ЖИВОТНИ, техните екскременти или изпр***жнения.!!!!ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ КАК СЕ ПРЕДАВА ВИРУСА: "Въпреки че източник на инфекцията са ЖИВОТНИТЕ, вирусът се предава от човек на човек. Към момента НЯМА ДОСТАТЪЧНА епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. ИЗГЛЕЖДА вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат"СИГУРНОТО Е , ЧЕ ИЗТОЧНИКА НА ИНФЕКЦИЯ СА ЖИВОТНИТЕ , А ПРЕДАВАНЕТО ПО ВЪЗДУШНО КАПКОВ ПЪТ Е САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ!!Още по интересно е, че вируса преминава през СТОМАШНО ЧРЕВНИЯ ТРАКТ НА ЗАРАЗЕНИЯ , и от там в отходната канализация. Този вирус не може да бъде причислен към белодробните защото, антителата му се търсят в кръвта. КОИ СА ЖИВОТНИТЕ КОИТО СА НОСИТЕЛИ НА ТОЗИ ВИРУС И НЕ ПОПАДАТ ЛИ СРЕД ТЯХ ПИЛЕТО КОЕТО ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО СЕ ИЖЕКТИРА С АНТИБИОТИЦИ ??? Не е ли странно, че точно АНТИБИОТИЦИТЕ действат негативно при процеса на лечение на КОРОНА ВИРУСА. КАКВО СЕ СЛУЧИ С ВКАРАНОТО ОТ ПОЛША ЗАРАЗЕНО ПИЛЕШКО МЕСО?!КАТО ПЪЛЕН ЛАИК ОСТАВАМ С ТРАЙНОТО УБЕЖДЕНИЕ, ЧЕ ИДВА РЕЧ ЗА БОЛЕСТ КОЯТО СЕ ПРЕДАВА ЧРЕЗ ХРАНАТА И ИЗПРАЖНЕНИЯТА , А НЕ респираторно заболяване предавоно по ВЪЗДУШНО КАПКОВ ПЪТ. За да не правя внушения прочетете предложеният Ви материал и разсъждавайте върху него и предложените ви от мен аргументи свързани с източника на заразата. НИМА ТЕЗИ НЕЩА НЕ СЕ ЗНАЯТ ОТ МУТАФЧИЙСКИ И ЩАБА МУ?!ЗАЩО НЕ НИ ГОВОРЯТ ЗА ТЯХ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Коронобесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
nedev75
преди 3 години
Защото Китай перфектно финтира света.Вижте тук като налагаме карантина вируса спря.Всички се хванаха на тази въдичка и Борисов няма избор.Как пък е вярно, че в Китай случаите са 81 000.Вероятно в Ухан просто 70% на населението преболедува и за това няма нови случаи.В Италия и Испания като има тотална карантина от две седмица защо новите случаи вече на 14 ден не са нула.В Сърбия и Унгария тези хайде да не слагам определения, че сайта автоматично ги цензурира, Вучич и Орбан като наложиха тотална забрана и полицесйки часове да не би да спря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
fon
преди 3 години
За 2018-та имаме 108 526 умирания или по 297 на денhttps://***.nsi.bg/bg/content/3006/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BBЗащо тия от коронавирус, по 1-2 на ден са много по-важни от тях и то с такава значимост, че да срутим икономиката и държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Каврък, за пореден път пишеш глупости, а причината е, че хабер си нямаш от това, което коментираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 3 години
Експериментите без реален, добре измислен план и стратегия ще ви излезнат през носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още