IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Българската икономика е стабилна с добър темп на растеж

Образованието и здравеопазването са приоритетни сфери, в които да продължи подобрението, казва ръководителят на Мисията на МВФ в България Джейу Лий

19:27 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата ситуация в България е стабилна, а миналата година страната отбеляза добър темп на растеж. Това мнение изказа Джейу Лий, ръководител на Мисията на МВФ в България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Въпреки това предвиждаме значителни негативни рискове и през тази година. Основно те произлизат от сериозната несигурност и темпа на забавяне на световната търговия", каза той.

"Ако негативната рискове засегнат икономиката, стабилната фискална позиция на страната ще осигури достатъчно пространство за автоматичните стабилизиращи фактори, като това ще смекчи ефектът от негативните фактори. Когато говорим за важността на по-бързото сближаване на доходите, говорим за начините за подсилване на растежа, и факторите, които определихме като положително за улесняването на растежа, са подсилване на качеството на институциите. Освен това се фокусирахме върху ефективността на правителството".

Прегледът на икономическата ситуация в България бе направен след доста дълъг период, уточни Лий. "Финансовият сектор допълнително подобри условията си. Съотношението на лошите кредити намаля. Въпреки това, както вече споменахме в доклада си, те все още остават по-високи от средното ниво за ЕС. Впечатлението след разговор с някои от представителите на компании от частния сектор е, че те се стараят да намалят съотношението на тези кредити. От гледна точка на политиките отбелязахме подобрение в банковия надзор и финансовия сектор. Изброихме сфери, в които Централната банка засили своя надзор", допълни той.

Целта на голяма част от политиците и институции като МВФ често се обобщава като приобщаващ растеж, спомена ръководителят на Мисията на МВФ в България. "Целта е да се разпредели ползата от този растеж сред всички граждани на страните. Образованието и здравеопазването са приоритетни сфери, в които да продължи подобрение. Обърнахме специално внимание на предпазването на социалните разходи и ефективното и използване. Фискалната предпазливост в България е разпространена", посочи още Джейу Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още