Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МВР: Над 400 души в България са под карантина

Днес в 12 часа ще се проведе конферентна връзка с вътрешните министри на ЕС, за да се приложи еднакъв стандарт за европейските граници, съобщи Младен Маринов

МВР: Над 400 души в България са под карантина

Снимка: БГНЕС

В България вече има няколко  досъдебни производства, свързани с неспазването на наложена карантина - четири към Столичната дирекция на вътрешните работи, едно за Монтана и едно за Варна.

Това стана ясно от интервю за bTV на вътрешния министър Младен Маринов по повод ситуацията с разпространението на коронавируса в България.

Още по темата

Той напомни, че съгласно извършените промени в Наказателния кодекс за това нарушение се предвиждат пет години затвор и 5000 лева глоба.

Маринов информира, че в неделя малко над 400 души в страната ни са били в условията на карантина и обясни, че в момента целият полицейски състав е ангажиран, за да може да се извършват необходимите проверки дали тези хората спазват наложената им мярка.

Вътрешният министър посочи, че проверките се извършват както през стационарен телефон, така и чрез проверка на място. Той призова и гражданите да съобщават за нарушения. По негови думи било добре за едно гражданско общество да следи за реда.

Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората, ще тестваме дали това работи“, посочи Маринов.
Вътрешният министър смята, че на хората са били необходими няколко дни, за да осъзнаят, че това, което се прави, е извънредно, но крайно необходимо.

Запитан дали трябва да се въведат и по-сериозни мерки, Маринов подчерта, че става въпрос за ситуация, с която не сме се сблъсквали.

„В страни с по-централизирана власт много бързо се налагат мерките, при нас трябва определено време с много силно медийно участие, за да осъзнаят всички, че това е реална опасност“, обясни той.

Маринов посочи, че от вчера се наблюдава по-сериозен отлив от обществените места, а ситуацията в супермаркетите се е нормализирала. „Всички разбраха че храна има и ще стигне“, изтъкна той и добави, че органите на реда имат канал за комуникация със собствениците на големи вериги, за да реагират там, където се сигнализира за проблем.

Маринов съобщи, че в Пловдив вече има среща с лидерите на ромските общности, за да се разясни риска от събирания в махалите.

Вътрешният министър информира, че в област Пловдив е задържано лице, разпространявало невярна информация за коронавируса. Той обясни, че въпросният задържан е твърдял, че в определено учебно заведение има сто заразени, но ръководството на заведението крие. У мъжа се намерено и малко количество наркотични вещества.

По-късно за БТА директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев допълни, че задържаният е чуждестранен студент, а наркотичното вещество у него е марихуана. Задържоаният е Нилой Сил, роден през 1998 г. в Бангладеш, гражданин на Великобритания.

„В такава сериозна ситуация не бива да се играе със страховете на хората", подчерта Маринов и допълни, че се следи и онлайн пространството.

Маринов предупреди, че ситуацията е идеална среда за телефонните измамници и по тази причина вече са изготвени указания от МВР, които се разпространяват сред гражданите. Маринов обясни, че схемата е старата - близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус, или му трябват пари, за да бъде настанен в болница.

Вътрешният министър гарантира, че полицаите, които проверяват спазването на карантината, са снабдени с маски и ръкавици, а тези, които работят в доказано заразена среда, имат и костюми. Той увери, че има лични предпазни средства за всички, които работят на първа линия с потенциално заразени. По негови данни на откритата телефонна линия за въпроси относно коронавируса за 24 часа са постъпили 1600 обаждания.

Младен Маринов напомни и че се удължава срокът на валидност на личните документи с шест месеца, за да не се трупат хората на опашки.

Що се отнася до контрола на границите. Маринов обясни, че по въздух са били поставени термокамери още преди месец, а на сухопътните в момента се работи с преносими уреди, които измерват телесната температура на лица, идващи от рискови държави.

„Предстоят тестове на камери, които могат да обхващат всички трасета на граничния пункт“, обяви той.

Маринов съобщи, че днес в 12 часа ще се проведе конферентна връзка с всички вътрешни министри на ЕС, за да се приложи еднакъв стандарт за всички европейски граници.

„Доставките трябва да продължат и тук е изпитанието за солидарността на Европа“, обобщи той, но напомни, че все още има напрежение по гръцко-турската граница заради мигрантския натиск, но увери, че при нашата граница с Турция обстановката е нормална и властите имат готовност да реагират.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 12-и август