IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Болтаджиев: Трябва да се регламентира доплащането в болниците

Това ще реши отчасти проблема с достъпа на пациенти до здравна помощ

12:11 | 15.04.14 г.
Н. Болтаджиев: Трябва да се регламентира доплащането в болниците

Проблемът с достъпа на пациенти до здравна помощ в болниците може да се реши по два начина – с увеличение на парите, които идват по Здравната каса или да се регламентира доплащането от пациентите. Това каза д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Св. Богородица“ пред телевизия Bulgaria On Air.

Той посочи, че доплащане за лечение има и сега, но не е регламентирано. По негови думи пациентите трябва да се лекуват от лекари в лечебни заведения, на които трябва да се плати и тези пари няма откъде другаде да дойдат.

„Парите или трябва да дойдат от бюджета на НЗОК, или да се регламентира плащането от пациента. Каквото и друго да се прави, няма как да се лекуват пациентите без пари“, каза д-р Болтаджиев.

Той коментира и идеята на министъра на здравеопазването Таня Андреева болниците да работят по всички клинични пътеки и всички лечебни заведения да предлагат спешна помощ.

Според него и в момента болниците оказват спешна помощ с тази разлика, че на някои от тях се заплаща за тази дейност, а на други – не. Лекарят обясни, че се заплаща на големите държавни болници, но на малките, общинските и частните - не.

Болтаджиев оспори твърдението на министъра на здравеопазването, че само големите болници поемат спешните случаи.

Още от интервюто можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още