IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 25 септември ще са ясни пълните листи за общински съветници и кметове

Стартира регистрацията за местния вот

10:07 | 02.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представители на ГЕРБ внасят документи и подписи за участието в местните избори.<em>&nbsp;Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Представители на ГЕРБ внасят документи и подписи за участието в местните избори. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пълните листи на кандидатите за общински съветници и кметове ще бъдат ясни на 25 септември, когато приключва регистрацията на кандидатите в общинските избирателни комисии. Това каза по БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

До 11 септември ще бъде ясен броят на партиите и коалициите, които ще се борят за гласовете на българските граждани. До 25 октомври всички те ще са в предизборна кампания за местния вот, който е на 27 октомври.

Припомняме, че правителството вече отпусна рекордна сума за местните избори тази есен. Вотът ще струва над 70 млн. лева. Сумата е с близо 20 милиона лева повече от тази за местните избори, които се проведоха преди четири години. Основната причина за увеличения разход е вдигането на заплатите на представителите на общинските и секционните избирателни комисии. 

"Трябва да бъдат мобилизирани 80 хил. души за провеждането на вота. Оправдано е да се похарчат малко повече пари за избори", каза в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR бившият член на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му една от причините за оскъпяването е и вторият тур. 

"Работи се от петък вечер до понеделник сутрин по 24 часа. Не мисля, че нашите избори са по-скъпи от средноевропейските. Правилен ход е да се плаща по-добре на изборната администрация", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е вероятно около 3.2 млн. души да упражнят правото си на глас. А делът на недействителните гласове да е около 10%.

Увеличени са и парите за възнаграждения в секционните избирателни комисии. Председателите тази година ще получат по 100 лв. за първи тур, като през 2015 г. са получавали по 64 лв.

Част от необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част - чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още