Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Националните паркове са отворени за туристи, но при нови правила

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и пребиваване в кътовете за отдих като беседки, навеси, чешми, погледни места

Националните паркове са отворени за туристи, но при нови правила

Снимка: Pixabay

Нови правила за посещения в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ издадоха дирекциите на защитените територии.

Още по темата

Указанията са подготвени във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването от 1 май за организация на  посещенията в националните паркове и противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, съобщи Министерството на околната сред и водите.

Според новите правила посетителите в парковете трябва да спазват социална дистанция  от минимум 2,5 метра.

Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място. При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове.

За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути, посочиха от екологичното министерство.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти.

Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми, погледни места и други.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

На всички входно-изходни пунктове на защитените територии и в посетителските центрове са поставени на видни места указания, те са публикувани и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Следенето за спазването на мерките се осъществява от служителите на паркова охрана и контрол към съответните паркови участъци.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май