Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП: Не бяхме достатъчно бдителни

Приходната агенция ще търси помощ от външна фирма за борба с кибер атаки

НАП: Не бяхме достатъчно бдителни

Брифинг на НАП. Галя Димитрова (в средата). Снимка: Investor.bg

„Подценихме ситуацията. Не сме били достатъчно бдителни. Извинявам се на всички български граждани, които пострадаха от кибер атаката срещу Националната агенция за приходите (НАП)“. С тези думи се обърна пред журналисти изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова. 

Тя благодари на онези, които все още продължават да използват електронните услуги на НАП. 138 наши услуги се използват от 26 хил. души всеки ден, стана ясно още по време на брифинга.

Димитрова призна, че от ведомството са подценили баланса между достъпност и сигурност и обяви, че вече са отстранени ръководителите на звената „Информационни системи“ и „Информационна сигурност“, тъй като се е доказало, че в работата им е имало пропуски.

В момента се разглежда идеята киберсигурността на приходното ведмоство да бъде поверена на външна фирма, тъй като намирането на специалисти било трудно. Повече подробности обаче засега липсват.

Шефът на НАП коментира, че финансовият министър Владислав Горанов искал от нея решения, с които да се защитят правата на гражданите, а не оставки. 

„В постоянна връзка сме с финансовия министър“, заяви Галя Димитрова.

По думите й в момента има множество проверки, включително и от външна фирма - „Информационно обслужване“, които да установят къде са проблемите. Провеждат се и стрес тестове на системите, но така и не стана ясно кои точно дават дефекти.

Още по темата

Инспекторатът към НАП също проверява дали има неправомерни действия от страна на служителите.

Димитрова още веднъж увери, че няма пряка заплаха за хората и няма нужда всички 4 млн. души с изтекли данни да си сменят личните карти. Тя призна, че и нейните данни също са изтекли. От НАП препоръчват на хората да си сменят паролите на електронните пощи, както и ПИК-кодовете за достъп до услугите на приходната агенция.

Не стана ясно откъде ще бъдат осигурени средства, ако Комисията за личните данни санкционира НАП. Предполагаемият размер на глобата е 20 млн. лв. Димитрова отрече сумата да се осигури за сметка на допълнителното материално стимулиране на служителите, но увери, че ако се докаже, че някой не си е свършил работата, ще бъде наказан.

Шефът на НАП отрече да е била на круиз по време на отпуската си, но отказа да назове каква е личната причина, поради която не я прекрати.

По време на брифинга стана ясно още, че от проверени около 80 млн. записа, при около 609 хил. има установени несъответствия. От агенцията обаче уверяват, че няма подменени данни.

Към момента 937 хил. души са проверили през приложението на приходната агенция дали имат изтекли лични данни. При 665 хил. от тях има положителен отговор.

Припомняме, че по време на хакерската атака Галя Димитрова бе в платен отпуск, който не бе преустановен. Вместо нея обяснения пред медиите даваше единствено говорителят на НАП Росен Бъчвариов.

Кибер нападението обхваща данни за около 5 млн. души (от тях около 1 млн. са на починали лица). По-конкретно файлът, който бе пуснат в публичното пространство, съдържа данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Вече има трима обвиняеми по случая с кибер атаката – Иван Тодоров, собственик на „Тад Груп“, компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков. Янков и Бойков са на свобода с парична гаранция от 20 хил. лв. Към момента Тодоров все още е задържан и се обсъжда да бъде оставен за постоянно в ареста с мотив, че може да се укрие, въпреки че се предаде сам на властите във вторник.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не вижда причина да бъде поискана оставката на Галя Димитрова, директор на НАП. Той бе категоричен, че тя е "успешен ръководител на приходната администрация" и е жертва, а не извършител на престъпление. 

Пред журналисти в парламента Горанов каза: "Ние сме жертви на едно криминално деяние, чиито цели надминават обикновеното хакерство". Той коментира, че не е чул досега шефът на ЦРУ да напусне след "Уикилийкс". "Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция "Митници", успя да увеличи с 50 на сто данъчните приходи за последните няколко години, заслужава това, дори за толкова сериозно деяние, което пак повтарям, ни превръща в жертви, а не в извършители на престъпление", каза Горанов. 

Той бе категоричен, че не трябва да се обезглавява приходната администрация. По думите му отговорността за пропуските се носи от лицата, които са пряко отговорни. Той информира още, че двама служители на НАП вече не са на работа. Това са директорът на "Информационна сигурност" и директорът на ИТ звеното в НАП.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 година
галя вместо да коментира личните и истории да каже, кога ще пусне функционалността на сайта за възстановяване на ддс от чужбина, фирмите не могат да си възстановяват ддс от чужбина
0
 
9
 
3
преди 1 година
уважаеми НАП Вие те го разбирате нещото наречено сигурност и киберсигурност.ТОВА ви е проблема
1
 
17
 
2
преди 1 година
Лелички къде са ви оставките? Не виждам абсолютно никакво съжаление от ваша страна, а единствено желание да избегнете уволнението, което заслужавате без никакво съмнение...
0
 
17
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Препоръчвам ви ТАД груп, мноооого са добри ! :):)

Още от Икономика и политика
Здравният министър: Лъжа е, че областни градове ще бъдат затваряни с КПП-та