IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволството сред общопрактикуващите лекари ескалира

Причината са промени в наредби, които се подготвят в момента

11:27 | 11.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ескалира недоволство сред общопрактикуващите лекари. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че то може да прерасне в ефективен протест, съобщава БНТ.

Недоволството е заради промени в наредби, които се готвят в момента. Те са свързани с недостига на средства, изискването за описване на касови бележки след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи. 

От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Пациентите пък се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено. 

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която Здравната каса плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета искат от сдружението.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още