IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Щяхме да сме най-реформаторският кабинет в България

Номинираният за премиер е щял да предлага намаляване на данъците, увеличаване на пенсиите и прозрачни обществени поръчки

13:27 | 16.07.21 г. 18
<p>
	<em>Николай Василев.&nbsp;Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Николай Василев. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Щяхме да бъдем най-реформаторският кабинет на България, заяви номинираният за премиер от Слави Трифонов Николай Василев по време на пресконференция.

Обществените очаквания за тази пресконференция бяха големи - имаше нагласи, че "Има такъв народ" (ИТН) ще представи новия състав на правителството си. Тошко Йорданов от ИТН обаче заяви, че това ще стане, "когато му дойде  времето". Той допълни, че в момента се водят разговори с новите имена в кабинета и затова не могат да кажат обновения състав на проекта си за кабинет.

Йорданов не отговори категорично дали ще водят преговори с другите парламентарни сили и каза единствено, че ще предложат нов състав на кабинета, а ако не бъде подкрепен, ще се отиде към нови избори. "Отговорността ще е на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", допълни той. В момента не се водят преговори с парламентарните сили, казаха още от ИТН.

тошко тошко

Тошко Йорданов

Николай Василев беше категоричен по време на своето изявление, че е щял да предложи нормално и честно управление, както и че България има много млади, образовани и можещи хора.

Преди ден лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) оттегли кандидатурата на Василев и анонсира и други промени в проекта си за кабинет.

Николай Василев обясни още, че в предложения кабинет не е имало други представители на НДСВ, каквито критики бяха отправени. Той беше категоричен, че е единственият, уволнил Делян Пеевски, и допълни, че е трябвало да напусне Министерството на икономиката, защото е искал да приватизира "Булгартабак" със западни инвеститори.

Василев даде и няколко насоки за своите приоритети - европейските ценности, съдебна реформа, свобода на медиите, подкрепа на парламентарната република и т.н. Той показа и своята икономическа програма, наречена "Модернизирай България" и коментира няколко свои предложения.

ники ники

Сред тях са намаляване на данъците - корпоративните и на физическите лица от 10% на 9%, и премахване на данъците върху лихвите от банковите депозити, както и единна ставка на ДДС от 18%. Изключение ще бъде международният туризъм, който ще бъде облаган с 5%. 

Намаляването на данъците няма да се отрази на приходите в бюджета, категоричен беше още Василев. Той припомни, че правителството на НДСВ е намалявало данъците всяка година и от ниво от 39% на данък общ доход през 2001 година днес се стига до 10%. Подобно е положението и за корпоративните данъци. Намаляването на данъците обаче е повишавало събираемостта на приходите и вероятно нивото от 9% ще насърчи бизнесът да работи "на светло".

По отношение на ДДС намалението също едва ли ще има намаляване на приходите в бюджета.

На второ място Николай Василев щеше да работи за бюджет за 2022 година без дефицит, както и въвеждане на специално ноухау за подобряване на прозрачността на обществените поръчки и борба с мръсните пари.

Балансиран бюджет означава орязване на разходи, но Василев не уточни в каква област би било това. Той обясни само, че през декември 2019 година и 2020 година са изхарчени общо 15 млрд. лева без поръчки и непрозрачно, а страната ни е можело да спести поне 7 млрд. лева от тях и да ги насочи за строителство на детски градини, таблети и т.н.

Николай Василев посочи, че ако беше поел управлението на България, е щял да наложи "общественопоръчкова" ваканция за администрацията през декември.

В програмата на Василев е включено още и повишаване на пенсиите (с 35%), както и съществено увеличение на заплатите на лекарите, учителите и университетските преподаватели. Той посочи още, че е привърженик на членството на България в еврозоната.

Кандидатът за премиер на Трифонов беше категоричен, че е консултирал целия състав на Министерския съвет със Слави Трифонов и други.

Още преди Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви официалните резултати от изборите, Слави Трифонов обяви номинациите си за кабинет в изявление от студиото си в 7/8 ТВ, което беше излъчено и във Facebook, в който за премиер беше посочен Николай Василев. Лидерът на ИТН уточни още, че е канил трима служебни министри  - икономическия Кирил Петков, финансовия Асен Василев и министъра на образованието Николай Денков.

Те обаче са отказали, а по-късно Кирил Петков обясни, че причината е несъответствие с финансовата политика и визия, която предлагат от ИТН. В допълнение на Василев е бил предложен поста министър на околната среда, което също е отказало тримата от участие в кабинета на ИТН.

Проектоправителството на Трифонов си спечели множество критики от другите парламентарно представени партии, основно заради начина, по който беше направено - едностранно и с категоричен отказ от разговори и консултации с останалите партии. Нито една от партиите не заяви подкрепа за правителство на малцинството, заявено от ИТН, още повече, че партията реално има едва 65 депутатски места в 240-местния български парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Еми нормално от такива кречетала като Мая общата и Тошко какво да очакваш правят си чеки я на устата само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Щяхте, ако думата "икономика" не беше *** дума за вас.Не чух презентация на поне един мащабен проект за ускоряване развитието на България.Само с чалга, вицове, скечове, изчегъртване и други премъдри назидателни слова, не става.Например Проекти като този - Зелен Трилион - https://green-trillion.alle.bg ще ускорят развитието на икономиката чрез прилагане на Авангардни Зелени Технологии, и ще предложат многократно умножаване на БВП-то ни и нареждане на България сред най-богатите страни в света, в рамките на десетина години.Без значение с чалга или без.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... ама немахме желание !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 2 години
Ха , Малкият Мук предлага - намаляване на данъците , свиване на дефицита и увеличаване на пенсиите . Нещо като перпето мобиле ми звучи поне на мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
"Номинираният за премиер е щял да предлага намаляване на данъците, увеличаване на пенсиите и прозрачни обществени поръчки"--Тва го предлагат всички дето не са на копанката във властта. Като спечелят власт обаче всичките забравят да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тия продължават да копаят надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Колкото и Меком стана едно успешно и печелившо предприятие.Крадливо и лъжливо масонче. Остава да се окаже, че е и с македноски корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
IMRO
преди 2 години
Слави и НДСВ-ДПС искат папууууу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
IMRO
преди 2 години
Мерси, ама празни чекове не подписвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Minka
преди 2 години
Доста сме го слушали лично, докато беше по министерствата, стига ни. Още от тогава си спомняме какви ги натвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още