IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов протест срещу приватизацията на "Товарни превози"

Дружеството е едно от малкото печеливши у нас, твърдят организаторите от гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт

12:35 | 22.11.12 г.
Нов протест срещу приватизацията на "Товарни превози"

За незабавно прекратяване на приватизацията на БДЖ "Товарни превози" и налагането на мораториум върху продажбата на активи на холдинга ще настояват днес от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" по време на поредния протест на организацията във връзка с раздържавяването на част от жп холдинга.

Поводът за протеста е новият старт на приватизационната процедура, който беше даден миналия петък от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Организацията аргументира несъгласието си с продажбата, като изтъква, че "Товарни превози" е едно от малкото печеливши български дружества и не бива да бъде приватизирано.

Освен това от гражданската инициатива коментират, че продажбата на част дружеството се извършва без задължителното решение на парламента за изваждане на холдинга от списъка със забранените за приватизация предприятия.

В тази връзка организацията е започнала и национална подписка в интернет, в която представя конкретните си искания. 

В подписката се настоява да бъде започнат внос на резервни части и ремонт за целия подвижен състав на железницата. В исканията се включва и възстановяване на родното производство на товарни и пътнически вагони.

Протестиращите искат и да бъде направена пълна финансова ревизия, инвентаризация и анализ на дейността на двете предприятия БДЖ Холдинг и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), както и да се консолидират "Холдинг БДЖ" ЕАД и НКЖИ.

Митингът ще се състои пред сградата на АПСК днес в 18:00 часа, съобщават организаторите на събитието през социалната мрежа Facebook.

Припомняме, че през лятото на тази година същата гражданска инициатива организира два протеста пред входа на Централна гара - София. Тогава техните искания не бяха чути, а малко след втория им митинг приватизационното ведомство прекрати процедурата за раздържавяване на дружеството, защото липсваха кандидати, които да купят "Товарни превози".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още