IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Общо 23 проектни предложения започват своята реализация с осигуреното финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 договора

20:59 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция в проекти за опазване на околната среда и развитието на устойчив туризъм. Те се отпускат по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП: България-Турция /2014-2020 г./, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Днес зам.-министърът Деница Николова и зам.-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчъ са връчили в министерството договорите на бенефициентите, сключени по втората покана за подаване на проектни предложения по програмата. Общо 23 проектни предложения започват своята реализация с осигуреното финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 договора, уточни Николова. В рамките на първата покана за набиране на проекти са сключени 43 договора за 10 млн. евро, 41 от които вече са изпълнени, е съобщила още тя. По думите й това е една много важна програма за трансграничните региони с ресурс от 28 млн. евро. В рамките на обявените покани за набиране на проекти са подадени 325 предложения, съобщи зам.-министър Николова. 

Зам.-министърът Фарук Каймакчъ поздрави бенефициентите за успешните проекти и е казал, че Турция отдава голямо значение на близките си отношения с България. Дотук ние изпълняваме по най-добрия и хармоничен начин програмата за трансгранично сътрудничество вече 10 години, е посочил зам.-министърът. 

Програмата Interreg-ИПП: България-Турция /2014-2020 г./, насочена към укрепването на капацитета за трансгранично сътрудничество, обхваща областите Бургас, Ямбол и Хасково за България и провинциите Одрин и Къркларели - за Турция. Общият размер на средствата в настоящия програмен период е почти 30 млн. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още