IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови лекарски протести през май, ако не се реши проблемът с дефицита в НЗОК

В средата на годината се очаква дефицитът в бюджета на Здравната каса да бъде между 200 и 300 млн. лв.

12:43 | 31.03.14 г.
Нови лекарски протести през май, ако не се реши проблемът с дефицита в НЗОК

Ако до средата на месец май Здравната каса не реши проблема с дефицита, който се очертава в болничната помощ, Българският лекарски съюз (БЛС) ще обяви национален протест. Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов по време на пресконференция за проблемите в здравеопазването, организирана от Българската стопанска камара.

Той посочи, че в средата на годината се очаква дефицитът в бюджета на Здравната каса да бъде между 200 и 300 милиона лева заради свръххоспитализациите. Райчинов обясни, че причината за дефицита трябва да се търси още от 2010 година, когато започнаха трансфери между касата и здравното министерство. За последните три години към министерството са прехвърлени 600 милиона лева от здравни вноски.

Председателят на лекарския съюз поясни, че на 15 май се готви общоевропейски протест на лекарите, към който може да се включи и България. Райчинов обаче не уточни какви са причините за подобен общоевропейски протест,  но посочи, че мотото му ще бъде „Да не им позволим“.

От БЛС предлагат решение за стопяване на дефицита в бюджета на Здравната каса. Ако държавата започне да плаща в пълен размер здравните вноски на децата, а не само 4% както сега, това ще осигури поне 160 млн. лв. Ако тези пари влязат в системата от 1 юни до края на годината, така почти изцяло ще бъде покирт очакваният дефицит в Касата, каза той пред Investor.bg.

„Най-разумно е да се покриват в пълен размер от държавата поне здравните вноски на децата, за да се реши поне частично и трайно проблемът, а не на парче всяка година да се поставя въпросът за актуализация на бюджета на Касата“, посочи Райчинов.

Той допълни, че до дни БЛС ще заведе дело в Комисията по дискриминация, защото няма мотив държавата да не плаща в пълен размер осигуровките на децата и другите осем групи – учащи, социално слаби, хора, лишени от свобода и други. По негово мнение невнасянето на вноските в пълен размер е дискриминация.

Той припомни, че лекарският съюз има споразумение с кабинета държавата да започне да плаща в пълен размер вноските на тези групи хора. „Общо девет групи са тези, за които държавата в момента плаща наполовина. Ние предлагаме от тази година да се стартира поне с децата, а догодина и с другите групи“, каза председателят на БЛС.

Общо 9 милиарда лева годишно се наливат в системата и се харчат неефективно, посочи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. По негови думи са създадени законови положения за източване на касата.

За решаване на структурните проблеми с финансирането на здравеопазването от БСК предлагат да се преразгледа принципът за солидарност в системата, за да може осигурените да не плащат за неосигурените. Друго предложение е да бъде приет един консолидиран бюджет за здравеопазването и да се знае какво е участието на различните институции, за да няма тотална деформация, при която осигурените плащат за тези, които не се осигуряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още