IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Парите в здравната каса ще свършат след средата на годината

От партията са притеснени от очертаващия се дефицит в НЗОК

18:30 | 23.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ: Парите в здравната каса ще свършат след средата на годината

ГЕРБ са притеснени за очертаващия се дефицит на НЗОК и наполовина изхарчения резерв на Касата. От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от Надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 млн. и 300 млн. лева, в същото време резервът е 136 млн. лева. Очевидно има много сериозен проблем в НЗОК, а управляващите отново предлагат различни екзотични идеи за решаването му, коментира той.

Миналата седмица НЗОК потвърди и нашите притеснения, а и на съсловните организации, че се очертава сериозен дефицит във финансирането на НЗОК, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

Оказва се, че най-сериозен е дефицитът по отношение на болничната помощ и на разходите за лекарствените продукти в хуманната медицина - и медикаментите, които Касата заплаща, и тези по клинични пътеки в лечебните заведения, отбеляза тя, цитирана от БТА.

"На фона на тази страшна картина и на фактите, че вече наполовина е изхарчен резервът на Здравната каса, ако продължава по същия начин, ще се окаже, че вероятно през второто шестмесечие на годината няма да има средства в системата на здравеопазването", коментира Десислава Атанасова.

Тя алармира и за предложенията на министъра на здравеопазването Таня Андреева да бъде закрит Националният съвет по цени и реимбурсирани. Атанасова посочи, че Националният съвет е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
не на квадрат а на куб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
aldy
преди 10 години
В чий фискален резерв по тулума ще познаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Парите са във фискалния резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
анджък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
ДА, и за да опровергаят тезата, че и предишните и настоящите и всички политици изобщо НЕ са свободни, и без възможност да определят изобщо нещо сами, та да носят и съответна отговорност за решенията си, то настоящите, които са "различни" и уж бивша опозиция, гледам, че ще осъдят и вкарат в затвора доживотно предните!И казваш => хората са маймуни щом не разбират това ;)))))))... и си "мислят", че са свободни, защото ИСКАТ (1) да са свободни ли :))))))) (1) е аргумент ползван от децата до 5-6годишна възраст!А тук един "беден, но интелигентен студент" (eboyanov), го използва като аргумент за сводата на хората -> "не ми ли било минавало през главата, че хората са свободни, щото искали да са свободни" -> коментар 3:http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sblysycite-v-turciia-vzeha-dve-jertvi,168601/А те точно и затова са маймуни, защото въпреки че уж искат - не са и даже не го разбират! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
aldy
преди 10 години
Ето това си е тепегьозлук и нахалство на квадрат. Да обереш от Здравната каса почти 2 милиарда и сега да се присмиваш на следващите, че са НЕКАДЪРНИ да компенсират грандиозните кражби на ОПГ ГРОБ. Тоя народ схваща ли с каква проклета чума има работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още