Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новият регионален министър продължава с магистралите и скоростните пътища

Инвеститорският контрол трябва да бъде завишен по изпълнението на всички инфраструктурни проекти, каза Петя Аврамова

Новият регионален министър продължава с магистралите и скоростните пътища

Петя Аврамова. Снимка: БТА

Новият министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова продължава политиката с новите магистрали и скоростните пътища.

“Изключително разчитам на екипа си, който е с много добра експертиза и много опит, разбира се предизвикателствата са големи и никак не са малко", коментира пред БНТ Петя Аврамова, която встъпи в длъжност вчера.

“Аз съм инженер, познавам бранша, а в същото време като министър ще изпълнявам политическата програма на правителството. Ще има приемственост в политиката на министерството, основното е да продължим политиката за нови магистрални и скоростни пътища, за нова републиканска и пътна мрежа. Освен това, през 2019 г. стартират инвестиционните проекти, по които ВиК операторите ще бъдат бенефициенти за първи път. Ще продължим и въвеждането на новата тол система”, каза тя, обяснявайки приоритетите си. 

Още по темата

Аврамова коментира и въпроса дали е възможно нейният предшественик Николай Нанков да остане във ведомството, като поеме длъжността зам.-министър. “Хора със знание и опит като Николай Нанков трябва да бъдат включени в работата, така че за мен ще бъде много ценно да ползвам неговите знания и опит. Той ще бъде един от стълбовете в министерството, ако приеме тази възможност да остане. Засега няма решение по този въпрос”.

Относно трите министерски оставки заради трагедията на пътя за Своге Аврамова коментира, че политическата отговорност е морален акт на съпричастност към трагедията, не означава непременно вина на всеки министър.

Аврамова е категорична, че ще продължи контрола върху всички проекти - и действащи, и бъдещи.

“Инвеститорски контрол, който трябва да бъде завишен по изпълнението на всички инфраструктурни проекти, контрол за работата на ДНСК, както и към лицензираните фирми за строителен надзор. С колегите ще помислим, ако трябва ще променим и нормативната база за контрола на тези фирми, извършващи надзор”, допълни тя.

Като бивш председател на Общинския съвет във Враца Аврамова заяви, че относно пътната мрежа в Северозападна България, ще продължи интензивно със строителството на АМ "Хемус", а разчетите са 2014 г. тя да бъде приключена. С голямо значение е и пътят Видин - Ботевград, изключително важен за Северозападна България, допълни министърът.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия