Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новите бандероли за алкохола ще влязат в сила от 1 април

Бизнесът представи аргументи за проблеми при реализирането на продажбите си и Министерството на финансите отложи с три месеца заповедта

Новите бандероли за алкохола ще влязат в сила от 1 април

Снимка: Pixabay

Променя се срокът за влизане в сила на новите образци на бандероли за бутилираните алкохолни напитки от 1 януари на 1 април. Решението влиза в сила с подписана от служебния финансов министър Валери Белчев заповед, съобщи финансовото ведомство. 

Причината е постъпило искане за отлагане на срока и проведени разговори с браншови организации, в които членуват най-големите вносители, производители и търговци на спиртни напитки в страната.

Бизнесът представи пред министъра своите мотиви против срока 1 януари 2022 г., като акцентира върху възникването на затруднения и пречки в бизнес процесите, свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки при въвеждане на нов образец на бандеролите в този срок.

Още по темата

Решението е взето след анализ на редица фактори във връзка с епидемичната обстановка в страната, които водят до липса на предвидимост за производителите и търговците на алкохол и затрудненията им свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки, посочват от министерството.

Според анализа на Министерството на финансите предприетата мярка ще подпомогне значително дейността на бизнеса, като се създаде възможност да се реализират в търговската мрежа освободените за потребление спиртни  напитки по стария образец на бандерол.

Тъй като алкохолните напитки, които се продават в търговската мрежа, са стоки с платен акциз, удължаването на срока за влизане в сила на новия образец няма да окаже пряко влияние върху приходите от акциз в държавния бюджет, пресмятат във ведомството на Валери Белчев.

Срокът 1 януари 2022 г. за влизане в сила на новите образци на бандероли за тютюневите изделия се запазва. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт