IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се процедурата за лечение на деца в чужбина

Трансплантациите на органи и стволови клетки в чужбина вече ще може да се извършват и в страни извън Европейския съюз

13:25 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на лекарства да бъде облекчена. Това предлага Министерството на здравеопазването в проект за промени в Наредба за медицинските и други услуги от Закона за здравето, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Предложенията са разработени съвместно с представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на родители на деца с онкохематологични заболявания и на представители на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

Трансплантациите на органи и стволови клетки в чужбина вече ще може да се извършват и в страни извън Европейския съюз. В момента извършването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина може да бъде финансирано само в държави от ЕС, Европейското икономическо пространство, в Швейцария или в държави, с които България има сключен договор. МЗ предлага това ограничение да отпадне и в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина. 

Заради констатирани затруднения на родителите при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им, от здравното министерство предлагат премахване на това изискване. За да бъдат облекчени родителите при подаване на заявление за лечение, се предлагат промени, с които ясно се регламентират съдържанието на декларациите и документите към заявлението.

Предлага се промяна и по отношение на навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца у нас лекарствени продукти, включително и за деца с онкологични заболявания, и медицински изделия, които не се заплащат от НЗОК. В проекта се предвижда заявителят или негов представител да може да упълномощава съответната болница да го представлява в процедурата по подаване на заявлението. Като резултат ще отпадне ангажиментът на родителите с документацията, а процедурата ще се провежда на ниво болница - Здравна каса.

Предвиждат се и облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт. В проекта се регламентира и осигуряването на неразрешени лекарствени продукти, като целта е да бъде гарантирано бързото и ефективно лечение с тях при липса на друга терапевтична алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още