IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на търговците на дребно остават без динамика през февруари

Още през януари оборотът на търговците на дребно забави ръста си след края на празничния сезон

13:29 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Оборотите на търговците на дребно в България през февруари запазват равнището си от предходния месец, показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Още през януари оборотът на търговците на дребно забави ръста си след края на празничния сезон.

През втория месец от годината оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 3,1% в сравнение със същия месец на предходната година. 

Месечните изменения показват, че през февруари се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,5%.

Намаление е отбелязано при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,8%, с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,3%, с компютърна и комуникационна техника - с 4,8%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1,2%.

На годишна база през февруари оборотите нарастват по-значително при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 15,3%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 6,3%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 5,4%.

Спад е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,8%, с автомобилни горива и смазочни материали - със 7,5%, и с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7,4%.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още