Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очаква се реколтата от грозде да стигне около 200 хил. тона

По-ниските добиви няма да се отразят върху цената на виното, заяви Васил Грудев

Тази година се очаква реколтата от грозде в страната да бъде около 200 хиляди тона. Това е с около 50 хиляди тона по-малко спрямо миналата година. Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който даде началото на гроздобера в пазарджишкото село Черногорово, съобщи БТА. 

Още по темата

По думите на Грудев не се очаква по-ниските добиви да окажат влияние върху цената на виното. Очаква се тази година да бъдат произведени близо 140 млн. литра вино. 

„На този етап няма индикации за необходимост от внос на грозде“, посочи Грудев. Според него са налични необходимите количества за задоволяване на нуждите на българския пазар. 

От януари до края на юни страната ни е изнесла 22 817 993 литра вино, по данни на МЗХ.

„Изпращаме тежка година в сектора земеделие и животновъдство“, каза министърът. Той припомни, че държавата има механизъм, чрез който да компенсира земеделските стопани, чиито площи са напълно пропаднали. Грудев уточни, че в случаите, когато има частично пропаднали площи или недобро качество на продукцията, няма да има обезщетение за собствениците.

Болестта "Син език" е разпространена в 22 области в страната, посочи още министърът. Около 3500 овце са умрели, като всички усилия на Министерството на земеделието и храните са насочени към ограничаване на разпространението на заболяването, добави той.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16