Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очакванията на мениджърите повишиха показателя на бизнес климата през февруари

Само в строителството НСИ регистрира понижение заради несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила

Очакванията на мениджърите повишиха показателя на бизнес климата през февруари

Снимка: Pixabay

Общият показател на бизнес климата е нараснал с 1,4 пункта на месечна база през февруари тази година. Подобрение на показателя се наблюдава в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, но в строителството е регистрирано понижение, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).                                          

Бизнес климат - общо

Припомняме, че началото на годината започна с ръст на индекса на бизнес климата в показателите за промишленост, строителство и търговия на дребно, както и завърши миналата година. От юни миналата година до ноември общият показател на бизнес климата отчиташе понижение заради негативизма в оценките и очакванията на промишлените предприемачи за състоянието на фирмите. Влияние върху оценките оказваха пандемията от Covid и икономиката.

Промишленост

През февруари съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 2,7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

В същото време прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца също остават благоприятни.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, посочен от 56,4% от предприятията. На заден план остават факторите „недостиг на работна сила“, „други“  и „недостатъчно търсене от страната“.                                      

Бизнес климат в промишлеността

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в промишлеността да се повишат през следващите три месеца, е 22,9%. 

Строителство

През февруари съставният показател „бизнес климат в строителството“ се понижава с 0,6 пункта, което се дължи на неблагоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на строителната активност през последните три месеца анкетата регистрира известно намаление спрямо януари, като прогнозите за следващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, като през февруари се отчита засилване на негативното влияние на първия и третия фактор.

Очаквана строителна активност през следващите три месеца

В сравнение с януари делът на строителните предприемачи, които прогнозират продажните цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца, нараства и достига 46,6%.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 1,3 пункта в резултат на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Оптимистични са и прогнозите им относно обема на продажбите през следващото тримесечие.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Фактори, ограничаващи подобряването на бизнес ситуацията в търговията на дребно
(Относителен дял от предприятията)

Оценките на търговците на дребно по отношение на продажните цени през последния месец са в посока на увеличение, като 37,6% от мениджърите предвиждат те да продължат да се повишават и през следващите три месеца.

Услуги

През февруари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 1,1 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозните пречки за дейността остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им въздействие.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са те да се повишат през следващите три месеца.

Очаквано търсене в сектора на услугите през следващите три месеца

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Искрен Иванов: Изгонването на руските дипломати ще има вътрешнополитически ефект