IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно одобриха отпускането на държавен заем за БДЖ от 140 млн. лв.

При предоставянето на заема няма да се прилага Законът за обществените поръчки

11:14 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Окончателно одобриха отпускането на държавен заем за БДЖ от 140 млн. лв.

Българската банка за развитие (ББР) ще предостави на БДЖ ЕАД заем до 140 млн. лв. въз основа на целево предоставени от държавния бюджет възстановими средства. Това предвижда гласуваният днес от парламента на второ четене Закон за предоставяне на помощ за оздравяване на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД, съобщи БТА.

Средствата от държавния бюджет се предоставят на Българската банка за развитие (ББР) като гаранционни депозити. Условията за отпускане и обслужване на заема се определят със споразумение между министъра на финансите, министъра на транспорта и банката, одобрени от Министерски съвет. Според приетите разпоредби, при предоставянето на заема, няма да се прилага Законът за обществените поръчки.

При дискусията в парламента от левицата отново се обявиха срещу отпускането на пари за оздравяване на БДЖ чрез закон. „Парламентът не е счетоводител, нека правителството да си поеме отговорността с постановление или чрез друг нормативен документ, за да предостави тази еднократна помощ“, коментира Любен Корнезов.

В началото на годината Европейската комисия (ЕК) нотифицира предложената от българските власти държавна помощ за БДЖ в размер на почти 249 млн. лв. През февруари правителството прие проектозакон, чрез който на БДЖ се отпуска кредит от 140 млн. лв., който ще изпълнява ролята на мостово финансиране до отпускане на заем от Световната банка. Голяма част от тези средства ще се използват за покриване на финансовите задълженията на БДЖ.

За отпускането на заема обаче се изисква да бъде изпълнена мащабна програма за преструктуриране на БДЖ със срок 2011-2014 г., като основна част от нея е съкращаване на значителна част от персонала, с цел оптимизиране на разходите за работни заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още