IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Има гаранция, че промените за хората с увреждания ще се случат

Има план за действие за приемането на законодателство с подпис на финансовия министър

11:05 | 11.10.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Според омбудсмана Мая Манолова подписът на финансовия министър под плана за действие за сроковете за приемане на законодателството за хора с увреждания е гаранция, че промените ще се случат. Манолова каза това пред журналисти, като дойде при палатките на протестиращите майки на деца с увреждания. В момента майките събират палатките, предава БТА.

Манолова подкрепя исканията на протестиращите, които за пореден път определи като справедливи. По думите й завоюваното от тях след шест месеца преговори е в полза на всички хора с увреждания.

В момента те изнасят битката на всички и с протеста показват, че ще настояват реформата да се случи до нейния край. 

Омбудсманът припомни, че има определени стъпки, които трябва да бъдат изминати. Работна група ще гледа днес предложението за Закон за социалните услуги, а по-късно Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди последния вариант на Закон за хората с увреждания.

В отговор на въпрос дали очаква премиерът Бойко Борисов да се срещне с майките, Манолова каза, че премиерът вече се е срещал с тях, такива срещи вероятно също ще има и занапред. 

Протестиращите майки на деца с увреждания прекараха нощта на палатки пред Министерския съвет. Целта на проявата е да покажат на властта, че няма да се откажат и искат реформата докрай.

Вчера вечерта майките протестираха за пореден път с искането за реформи. Те блокираха булевард "Дондуков", като така изпълниха заканата си от миналата седмица, че започват действия по гражданско неподчинение.

Във вторник беше подписан план за действие за приемането на законодателство за хората с увреждания, с което министрите се ангажират със срокове за приемане на законите. Майките обаче искат гаранции за реформата както от министрите, така и от премиера и народните представители. С проявите от последните дни те стимулират властта да направи необходимите крачки без колебание.

Майките искат да посрещнат Коледа с прието ново законодателство за хората с увреждания, а не да се окажат под украсената елха до палатката пред парламента в поредното очакване.

В подписания план за действие по приемане на законодателството е отразено, че Законът за хората с увреждания трябва да бъде внесен в Народното събрание на 19 октомври. Двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ, ще бъдат разглеждани в пакет с цел ефективното разпределяне на допълнителните 150 млн. лева за хората с увреждания, които ще се отпуснат за 2019 година. Очаква се те да бъдат приети най-късно до средата на декември. 

Проектът на Закон за хората с увреждания ще бъде гледан днес от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още