Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От днес България отново облекчава част от мерките

Заведенията вече могат да посрещат клиенти и в закритите си части, но при капацитет от 50% и ограничено работно време

От днес България отново облекчава част от мерките

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От днес влиза в сила частично разхлабване на противоепидемичните мерки в България. Със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 12 април заведенията за хранене и развлечения отварят за клиенти и в закритите си части, но при капацитет от  50% и работно време до 23.00 часа. Врати отварят и големите магазини, но при ограничение на броя на хора на територията на обекта.

Вече е позволено и провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра. Носенето на защитни маски за лице е задължително, като за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви е разрешено да се използват само седящи места.

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат в класните стаи От 12 до 23 април присъствено ще се обучават и децата от 7-ми, 8-ми и 10-ти клас. В училище се завръщат също така учениците от специалните училища за деца със сензорни увреждания, както и учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. 

Още по темата

Във висшите училища се разрешава провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Припомняме, че в неделя здравният министър обяви, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет, че се обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта в страната.
По думите на министъра спадът на заболеваемостта е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, и други мерки ще се разхлабят. Министър-председателят Бойко Борисов пък загатна, че е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публиката по стадионите.

Актуалните данни от единния информационен портал за разпространението на коронавируса в страната показват, че за изминалите 24 часа има 462 нови случая, при направени над 3600 теста. Това са 12,6% от изследваните проби. В болница са настанени 10 382 пациенти, като от интензивни грижи се нуждаят 797 души. Оздравелите са 459 души, а починалите за последните 24 часа са 67. За изминалото денонощие у нас са поставени 1600 дози ваксини.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 май