Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От днес започват проверки за български стоки в магазините

Без регистрация да не може да се продава храна онлайн, напомня земеделският министър Десислава Танева

От днес започват проверки за български стоки в магазините

Снимка: БГНЕС

От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е в режим на проверка по магазините, за да види как се изпълнява постановлението за български стоки в магазините. Това обяви в студиото на bTV земеделският министър Десислава Танева.

Още по темата

„Има изготвен чек лист и по него ще се изисква цялата документация. Надявам се, че органът за контрол ще си свърши работата“, каза още земеделският министър и увери, че се бори за равнопоставеност за българския производител.

Във връзка със зачестилите силни валежи и опасността от градушки Десислава Танева посочи, че Изпълнителната агенция с борба с градушките е в пълна готовност, а ракетите за борба с градушките са осигурени.

Предвижда се и по-ефективен начин за борбата с градушките чрез самолетен способ, който е по-ефективен от ракетите, тъй като позволява "обработката" на облаците да се извършва предварително, а не когато достигнат площите с култури.

Земеделският министър се надява, че новоприетият Закон за храните ще даде сигурност за това, което купуваме.

„Новият Закон за храните, който е минал всички процедури по нотификация в Европейската комисия, е синхронизиран с европейското законодателство. Той трябва да даде сигурност за качество, безопасност и всичко, което се пише в етикета на продуктите да отговаря на съдържанието“, обясни Танева.

Не фаворизираме абсолютно никого. В дадения срок ще отговорим подробно на всеки зададен ни въпрос от писмото на Еврокомисията, отново обясни Танева. Припомняме, че в писмото ЕК препоръчва да се отмени задължението веригите да предлагат местни храни от региона, в който имат магазини. Две седмици аз исках това да стане на доброволна основа, но се наложи да стане така, добави министърът. 

Тя потвърди, че новият закон трябва да направи така, че без регистрация да не може да се продава храна онлайн.

Санкциите за такава продажба без регистрация ще варират от 2 до 5 хиляди лева. Целият закон трябва да даде до по-голяма сигурност и публичност на потребителите, но и на контрола от първия производител на суровина до крайния оператор, който продава продуктите“, заяви  Танева и напомни, че законът дава възможност и на българския производител да сложи етикет - "Произведено в България".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти