Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът разрешава днес казуса с мандата на ИТН

Кандидатурата на Пламен Николов за премиер няма да се гледа по същество, както и предложения от него състав на кабинета

Парламентът разрешава днес казуса с мандата на ИТН

Отказалият се да бъде премиер Пламен Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На пленарното заседание днес депутатите ще търсят решение на правния казус, който възниква около връчения на „Има такъв народ“ проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Първата политическа сила, ръководена от популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, върна изпълнен мандата на държавния глава Румен Радев, предлагайки Пламен Николов за кандидат-премиер и персонален състав на Министерския съвет.

Още по темата

Ден преди гласуването в пленарната зала обаче, след като стана окончателно ясно, че останалите т. нар. протестни формации няма да дадат подкрепата си, от „Има такъв народ“ се отказаха да придвижват проектокабинета си до гласуване в пленарна зала, а с писмо до президента и председателя на парламента Николов се отказа от процедурата, формално позовавайки се на лични мотиви.

Юристи и специалисти по конституционно право алармираха, че подобен отказ е невъзможен, а председателят на Народното събрание Ива Митева заяви, че до гласуване в пленарна зала изобщо няма да се стигне, тъй като кандидат няма, което прави обсъждането безпредметно. Въпреки това правният прецедент беше налице, а на последвали две заседания на председателски съвет, в присъствието на експерти от президентството, бе решено все пак гласуване да има, което да завърши със стабилен акт на законодателния орган.

Кандидатурата на Пламен Николов за премиер обаче няма да се гледа по същество, както и предложения от него състав на кабинета, а депутатите ще дебатират и обсъждат единствено волеизявлението му да се оттегли в последния момент. Съществува и хипотеза, при която то може да бъде отхвърлено, но такива заявки нямаше сред парламентарните групи.

„Сега на председателски съвет ще покажа проекта за решение. Надявам се всички представители на парламентарни групи да го подпишат и ще предложа да бъде включено като точка в дневния ред“, коментира пред БНТ председателят на Народното събрание Ива Митева. По думите ѝ парламентът ще бъде като нотариална кантора и ще удостовери един факт. „Осъзнавам, че мнозинството иска дебат и ще го има този дебат днес в пленарна зала“, каза още Митева.

Всичко това трябва да отпуши процедурата, за да може президентът Радев да връчи втория, както и третия мандат, за който вече отделни партии направиха заявки, че ще се опитат да реализират. 
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход