IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ИТН предложиха "изключителния професионалист" Иво Атанасов за правосъден министър

Вицепремиер по европейските въпроси ще бъде Ради Найденов, номиниран и за министър на външните работи

17:14 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14px; text-align: center;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
 

"Има такъв народ" (ИТН) представи състава на Министерския съвет пред президента Румен Радев, каквато е конституционната процедура. Държавният глава изрази своята надежда, че са подбрани почтени хора с ясна експертиза.

В състава няма изненади - той беше представен пред медиите преди броени дни.

Номинираният за премиер Пламен Николов изчете списъка с министри, като уточни само имената на вицепремиерите - негов заместник по европейските въпроси ще бъде Ради Найденов, номиниран и за министър на външните работи. Вицепремиер по въпросите на вътрешната сигурност е номинираният за министър на вътрешните работи Петър Илиев.

По-рано днес Момчил Иванов оттегли кандидатурата си за министър на правосъдието. Неговото място заема друг кандидат от ИТН - Иво Атанасов.

Атанасов е депутат от Видин и секретар на ПГ на "Има такъв народ" в 46-ото Народно събрание. Бил е народен представител и в 45-ото Народно събрание от "Има такъв народ". Иво Атанасов е юрист по професия, владее немски и руски език, показва справка на сайта на парламента.

След връчването на мандата от президента на 30 юли от ИТН обявиха имената в проектокабинета на парламентарните сили, от които ще търсят подкрепа при гласуването в Народното събрание - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП. От ИТН обявиха и приоритетите на проектокабинета в декларация от парламентарната трибуна, представена от депутата Филип Станев.

В парламента продължават преговорите в търсене на подкрепа за проектокабинета с премиер Пламен Николов. Днес се състоя среща на експертно ниво между ИТН и "БСП за България".

От парламентарните групи на "Изправи се БГ!Ние идваме" и "Демократична България" обявиха, че предстои следващите дни да вземат решение дали да дадат подкрепа за проектокабинета на заседания, насрочени за днес и в събота.

Според конституцията, ако проучвателният мандат е приключил успешно, президентът трябва да предложи на Народното събрание да гласува кандидата за министър-председател.

"Когато има гласуване в зала, ще стане ясно реалното отношение на БСП, "Демократична България“ и "Изправи се БГ! Ние идваме!“ към проектокабинета на "Има такъв народ“, като липсата на подкрепа ще е сигнал за трети парламентарни избори през тази година", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

"Ясно е, че очакваме подкрепа от ДБ, ИГБНИ и БСП, защото иначе сметките не излизат. Водени са разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки, мерки, които са описани в тази декларация, която е изпратена подписана от нас до всички партии. Така че очакваме от тях подкрепа. Ако те искат да има нови избори, няма да подкрепят кабинета“, посочи Йорданов.

Пламен Николов коментира пред журналисти, че предложеният за правосъден министър Иво Атанасов е изключителен професионалист, съдия с дългогодишна практика и е "една достойна кандидатура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още