Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пчелари протестираха пред земеделското министерство

Част от сектора не получи подпомагане, агроминистерството обещава да направи анализ и да търси финансиране

Пчелари протестираха пред земеделското министерство

Снимка: БТА

Национален протест на пчеларите се проведе пред земеделското министерство. Причината са нормативни неуредици, които оставиха част от производителите без финансова подкрепа от държавата, предава БНР. 

Повод за протеста е разнобоят, който се получи тази година – биологичните пчелари, сертифицирали се за една година, получиха подпомагане, а тези, които са все още в преход, не получиха такова, въпреки че им беше обещано.

Причината според недоволните са пропуски в нормативната уредба, която е изготвена от чиновниците без да бъде съгласувана с бранша.

Пчеларите настояват преходният период за отглеждане на пчелни семейства по биологичен начин да е до три години и да бъдат изплатени забавените субсидии на пчелари, ангажирани по мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Още по темата

Производителите на мед са недоволни и от това, че тази година по схемата de minimis за животновъдите са предвидени 7 млн. лева, а за пчеларите помощ не е отделена, въпреки високата смъртност на пчелните семейства и разходите, които стопаните правят за възстановяване на кошерите. Те настояват схемата да бъде отворена и за пчеларите.

Протестиращите бяха подготвили декларация, която да внесат в Министерство на земеделието.

Биологичната работа води до много по-ниски добиви, припомниха участниците в протеста. 

Междувременно от Министерството на земеделието, храните и горите посочиха, че ще се направи анализ и ще се търсят възможности за за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ de minimis и за пчеларите.

Това е станало ясно на среща между зам.-министрите Цветан Димитров и Лозана Василева и представители на браншови организации на производители на мед и пчелни продукти. Двете страни се разбраха до средата на другата седмица да се проведе нова среща.  

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 март