IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата реколта от слънчоглед в Украйна може да вдигне цената на олиото

Прогнозите за реколтата от пшеница в глобален мащаб се увеличават непрекъснато

11:14 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Лошите новини за реколтата от слънчоглед в Украйна, която диктува цените на слънчогледовото олио в Европа, ще доведат до постепенно увеличение на цените. Това се отбелязва в бюлетина за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), като там се посочва, че прогнозата е на UkrAgroConsult.

Земеделското министерство на САЩ (USDA) понижи своите прогнози за реколтата от слънчоглед, специално в Черноморския регион. В световен мащаб се очакваше исторически рекорд през 2017/18 г., а без България и Румъния останалите страни от региона се прогнозира да произведат 27,4 млн.т.

Вероятно производството ще падне още в този регион, като Украйна вероятно ще произведе около 12,5 млн. т вместо очакваните 13,5 млн. т и общото световно производство няма да надвиши 45 млн. т.

Общото производство на царевица в света през 2017/18 г. се очаква да бъде около 1,03 млрд.т, или с 4% по-малко от предходната година. В същото време по данни на USDA световната търговия се очаква да расте на годишна база с 5%, а ЕС да внесе през този период 14,5 млн. т, или с 18% повече в сравнение с 2016/17 година.

Прогнозите за реколтата от пшеница в глобален мащаб се увеличават непрекъснато и по последни данни могат да надминат 745 млн. т. Като резултат от тези новини фючърсните цени и на Чикаго (CME), и в Европа (MATIF) падат от началото на октомври, съответно на 157 и 190 долара/т. 

Цените на пристанищата в Черно море за хлебна пшеница от Русия, която печели почти всички търгове от началото на новата пазарна година, през октомври обаче са стабилни - около 195 долара/т. Цената на фуражната пшеница е  188 долара/т.

Към средата на октомври 2017 г. по данни на българското агроминистерство са ожънати 88% от площите с царевица и почти 100% от тези със слънчоглед.

Според тези разчети производството ще възлезе на 1,84 млн. т при слънчогледа и около 2,4 млн. т при царевицата.

По прогнози на САРА производството при слънчогледа ще е около нивата 1,8 млн. т, но при царевицата може да достигне 2,6 млн.т.

Анализаторите очакват износът на царевица да достигне до 1,3 млн. т при средногодишни изкупни цени на място (Северен и Централен район) около 282 лв/т. В момента изкупната цена е 255-260 лв./т и се очаква да расте.

Сегашните изкупни цени на слънчогледа около 540-550 лв./т са конкурентни на цените в Украйна и Русия и се очаква да продължат да растат до 600 лв./т до края на годината.

***

Бюлетинът се издава в рамките на проект “Засилване на аналитичния и публичен капацитет на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA, подкрепен от Фондация “Америка за България”.

Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още