Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петков и Мицотакис: До месеци ще бъде завършена газовата връзка България-Гърция

Интерконекторът навлиза в последния си етап, обявиха двамата премиери

Петков и Мицотакис: До месеци ще бъде завършена газовата връзка България-Гърция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

До месеци ще бъде завършена газовата връзка между България и Гърция. Преодолени са някои затруднения и закъснения в доставките за изграждането на газопровода заради пандемията.

Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност.

„След тази среща мога да кажа, че приятелските отношения между България и Гърция ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти“, каза Кирил Петков. 

Още по темата

„На срещата си работихме за това българо-гръцките отношения да бъдат по-тесни. Що се отнася до международните позиции на нашите страни, установихме общи позиции“, посочи от своя страна гръцкият премиер.

„Ние сме не само съседи, но и съюзници, партньори, две страни, които уважават международното право. Говорихме за изграждането на интерконектора Гърция-България, който навлиза в последния си етап и се договорихме този проект да бъде завършен възможно най-бързо, това е една обща цел“, каза Мицотакис.

Двете страни са обсъдили възможностите за внос и износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас - през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

„Радвам се да видя как заедно можем да работим за общите ни интереси. Нашите страни са близо от гледна точка на енергийна нужда, но има разлики, от които можем само да спечелим. Има синергии, които заедно можем да оптимизираме. Планът за устойчивост и развитие също може да бъде разгледан и от регионална гледна точка”, посочи още Кирил Петков.

„Има много възможности за развитие на сътрудничеството между енергийните системи на Гърция и България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи и по-конкретно по темите за внос и износ на електроенергия”, посочи гръцкият премиер.

"Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, на открит диалог и европейско сътрудничество", каза президентът Румен Радев на срещата на "Дондуков" 2 с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Президентът изтъкна, че двете страни споделят важна отговорност за стабилността и сигурността в региона и за европейската перспектива на нашите съседи.

Румен Радев посочи още, че визитата на премиера на Гърция толкова скоро след формирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете страни. Той изрази увереност, че разговорите днес на гръцката делегация с новото българско правителство ще дадат силен импулс за развитието на отношенията между двете страни и за реализацията на важни двустранни проекти, които са от значение за целия регион.

„Радвам се, че съм първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след изборите. За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение“, каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от БТА.

Премиерът на Гърция изтъкна също важността на контактите между двата народа и посочи, че всичко, което улеснява тази комуникация е в полза на двете страни и на целия регион, защото отношенията между България и Гърция са стратегически, от значение за сигурността на целия регион на Балканите.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
ing5rov до: zelka007
преди 5 месеца
е б и си м а м а т а !
1
 
1
 
1
преди 5 месеца
турецки пАток ... минус 1млрд кубика от БГ и минус 2,5млрд кубика от гърците ... форумните газовици коментар ... ?!

Още от Икономика и политика
А. Василев: Трябват реални действия срещу инфлацията на европейско ниво