IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Грозданов: Преди 2015 г. е невъзможна промяна на ДДС за храните

Добре е данък добавена стойност за храните да бъде хармонизиран в целия Европейски съюз, смята председателят на Съюз „Произведено в България“

12:24 | 31.07.13 г.
Пл. Грозданов: Преди 2015 г. е невъзможна промяна на ДДС за храните

Съгласно действащите директиви на ЕС намалението на ДДС за храните преди 2015 не е възможно, заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на Съюз „Произведено в България“ Пламен Грозданов.

„Има наши и европейски директиви, които не позволяват намалението на ДДС в повече от две области. При нас данъкът добавена стойност за туризма беше намален на 9%, а при вътреобщностните доставки ставката е нулева“, посочи Грозданов.

Той е убеден, че намалението на ставка ще стимулира бизнеса и ще ограничи измамите с ДДС в областта, тъй като „при по-ниска ставка интересът за злоупотреби е по-малък“.

Според Грозданов е добре данъкът добавена стойност за храните да бъде хармонизиран в целия Европейски съюз. Друга добра идея, според него е, ставката да бъде коригирана надолу само в сектори, които имат нужда от определено развитие.

Грозданов коментира и възможностите за развитие на малкия и среден бизнес и конкретно производството на плодове и зеленчуци. Според него производителите ще печелят повече поръчки и проекти от ЕС, ако се обединят. Това би било от полза за адекватното сертифициране на качеството, „което  няма как да бъде постигнато лесно от самостоятелен производител.

Пламен Грозданов е убеден, че държавата трябва да даде тласък в развитието на хранително-вкусовата промишленост, където има потенциал за откриване на нови работни места.

Заложените в програмата „Орешарски“ мерки за развитие на малкия и среден бизнес са добри и остава да бъдат изпълнени, смята Грозданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още