Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Плановите операции се прекратяват за болници в области с голяма заболяемост

Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла

Плановите операции се прекратяват за болници в области с голяма заболяемост

Снимка: Bloomberg L.P.

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, става ясно от заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, която ще влезе в сила от 25 октомври. 

Още по темата

В болниците в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност, се посочва още в заповедта на министър Ангелов.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
zelka007 до: julian12
преди 7 месеца
стига си мрънкал , тромбонът сам се срути . никой не е помагал на неадекватника ... :)))нали мрънкаше , че не съм давал линкове за вирусът ... те ти едно обобщение и сравнение към други значими вирусни пандемии . материалът е от реномирано медицинско издание с цитирани изследвания , източници , рецензии ... и всичките професори , лаборатории , болници и институти по света са се наговорили да те прецакат лично теб и още няколкото други многознайковци дето плющите неадекватни коментари под статии за ковид19 ... :)))https://***.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30484-9/fulltext
1
 
2
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Няма такава простотия!!! Всъщност има. В другите страни това става практика. Особено в САЩ само и само да съборят Тръмп.
1
 
4
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ей сега ще вдигнем смърноста ,вече ще се мре само от ковид. Предлагам и на умрелите в ПТП да се правят тестове.100% са били заразени щом са катострофирали

Още от Икономика и политика
БАБХ започва проверки в обектите за производство и продажба на сладолед