IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-нисък ДДС за плодове, зеленчуци и електроенергия обмислят управляващите

Обсъжда се и облагане на свръхпечалбите от зърното, каза Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната"

11:41 | 19.04.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата коалиция обсъжда различни мерки, за да противодейства на инфлацията в страната. Една от тях е намаляване на ДДС за плодовете и зеленчуците, както и за електроенергията. Това каза по БНТ председателят на комисията по социална политика в парламента и депутат от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев.

В момента се обсъждат всички предложени мерки в коалиционния съвет, каза Арабаджиев и допълни, че до десет дни Министерството на финансите ще излезе с конкретни мерки в антикризисен пакет. Търсят се възможности в бюджета, посочи той.

Като мярка за противодействие на инфлацията се обмисля да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците, ДДС на електроенергията може да се намали временно, така че крайната цена да се понижи, посочи той и допълни, че всички предложения се обсъждат и всяко едно решение има плюсове и минуси. 

„Ако се наложи таван на редица хранителни продукти, без да предложим финансова компенсация на търговците и производителите, ще има дефицит на стоки. Ако предложим финансова помощ, трябва да се види дали няма да увеличат маржовете и нормите си на печалба“, допълни Искрен Арабаджиев.

Други мерки, които се обсъждат в момента и ще бъдат остойностени от Министерство на финансите, са облагане на свръхпечалбите от зърното, посочи още Арабаджиев. 

Той добави, че много трудно държавата може да противодейства на причините за инфлацията във връзка с енергийната криза - високите цени на газа и на петрола.

Инфлацията е външна, но трябва да внимаваме да не се създаде и вътрешна инфлация. При доходите спрямо декември 2021 г. има 14% увеличение и заплатите успяват да компенсират инфлацията, посочи Арабаджиев.

Актуализацията на бюджета предвижда увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизира се точно с колко ще бъде. Според него обаче в дългосрочен план таванът на пенсиите трябва да отпадне. Ще има и актуализация на пенсиите от 1 юли, припомни Арабаджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
potten
преди 1 година
Направете я най-после тази данъчна реформа, която виси от едно 15г. Време е Бълагрия да приеме едно нормално данъчно законодателство по подобие на това в страните от ЕС, на коието всички искаме да приличаме:1. Диференцирано ДДС за храни и лекарства, навсякъде в ЕС е между 6% и 9%, сано ние като най-бедни сме на 20%, защото народа ни много богат.2. Необлагаем минимум за ДОД, не може на човек с 710лв. заплата да му искаш 10% данък ... Хем заплатата българска, хем и го доят по български ... И така ако човека е читав емигрира да бачка в странство и си оправя положението.3. Прогресивно подоходно облагане, така е в ЕС. Не може и на 1000лв. и на20000лв. заплата все 10% да се плаща. Горната ставка трябва да е поносима, например 25% за високите доходи. Сега много работодатели използват 10% плосък данък за да препират печалба и да осветляват парите с които плащат неофициалните нелегални заплати в брой на работниците. Ако има прогресивен данък ще се изсветлят трудовите доходи и осигуровки, защото ще е трудно да се препират едни пари в кеш, което е лесно е момента точно заради плоския данък.4. Реформа трябва и при МДТ, който има имоти и автомобили трябва да плаща реални, а не символични данъци като в момента. Това ще оправи и положението с балона при имотите, защото като те накарат да си плащаш един реален данък всяка година едва ли ще държиш камари с празни апартаменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още