IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден фалстарт на делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Специализираният съд отложи заседанието заради отсъствието на защитника на Дянков, който съобщил, че е болен

11:40 | 17.01.19 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пореден фалстарт на делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, изпълнителният директор на „Булброкерс", Радослав Рачев и двама негови служители.

Специализираният съд отложи насроченото за днес заседание заради отсъствието на защитника на Дянков, който съобщил, че е болен, съобщава БНТ. 

Трайков, Дянков, Прокопиев и останалите трима са обвиняеми заради продажбата през 2011 година на 33% от електроразпределителното дружество ЕВН, което според прокуратурата е довело до загуби за държавата в размер на над 20 млн. лв.

Разследването по случая започна през 2013 година след сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. От тогава делото беше връщано на държавното обвинение няколко пъти заради неясноти в обвинителния акт.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, като е продал на по-ниска цена остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД, с което е ощетил държавата с близо 21 млн. лв. според прокуратурата.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвинен в превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството. Според прокуратурата той е извършил това в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ (чийто собственик е Прокопиев) е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева, посочва прокуратурата

Делото се гледа в Специализирания наказателен съд, който от началото на ноември 2017 г. е компетентен по т. нар. "корупционни дела".

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още