IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите се опасяват от ускорение на инфлацията

Негативни са оценките и за финансовото състояние на домакинствата и безработицата, отчита НСИ

11:51 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След като през април доверието на потребителите се повиши до 17-годишен връх, сега ускорение на инфлацията, влошаване на икономическата ситуация в страната и на финансовото състояние на домакинствата са сред опасенията на потребителите според последната анкета на Националния статистически институт.

Като цяло потребителското доверие в България намалява с 0,6 пункта през юли 2018 г. спрямо равнището си отпреди три месеца, съобщава НСИ.

Тенденцията се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в селата, отчитат от института.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение.

Показател на доверието на потребителите. Източник: НСИ  

По-резервирани в сравнение с април са и оценките и очакванията им за промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни спрямо мненията, изразени три месеца по-рано.

Същевременно и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват, в резултат на което балансовият показател се повишава с 9,4 пункта.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите на живеещите в градовете се изместват към запазване или незначително намаление, докато очакванията на населението в селата са тя да се увеличава с умерено темпо.

През юли анкетата регистрира известно подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, както и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца остават благоприятни.

Малко по-положителна е и нагласата на градското население по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола“ през следващите дванадесет месеца.

* Показателят на доверие на потребителите е средна аритметична на балансите на очакванията за развитието през следващите дванадесет месеца на: финансовото състояние на домакинствата, общата икономическа ситуация в страната, спестяванията на домакинствата и безработицата, като последният баланс се взема с обратен знак. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още