IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в България се повишава до 17-годишен връх

През април по-голяма част от потребителите оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, но прогнозират значими покупки

12:51 | 09.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Индексът на потребителското доверие в България се повиши до -23,2 през второто тримесечие на 2018 г. от -25 през предходния тримесечен период. Това е най-високото ниво от третото тримесечие на 2001 г. насам на фона на по-високите очаквания за следващите 12 месеца за финансовото състояние на домакинствата (-7,6 спрямо -9,2 през първото тримесечие); безработицата (8,2 срещу 12,4) и намеренията за извършване на големи покупки на дълготрайни стоки (-31,4 срещу -33,2), докато очакванията се влошават по отношение на спестяванията (-63,8 срещу -63,3). В същото време мненията на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца се подобряват (-15,4 срещу -16,4) но се влошават по отношение на общата икономическа ситуация в страната (-24,6 срещу -23,4).

И така - през април 2018 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 1,8 пункта спрямо нивото си от януари. Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата – съответно с 1 и 4,1 пункта, отчете Националният статистически институт.

            Показател на доверието на потребителите

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена, докато очакванията им за следващите дванадесет месеца се подобряват.

        Очаквания за общата икономическа ситуация в страната през следващите 12 месеца

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава известен оптимизъм в оценките на живеещите в градовете за разлика от населението в селата, което изразява малко по-негативна нагласа в сравнение с три месеца по-рано.

           Оценка на финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца

Прогнозите на потребителите както от градовете, така и от селата за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 1,6 пункта.

Потребителите продължават да смятат, че през последните дванадесет месеца ще има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани през януари.

Инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

              Инфлационни очаквания за следващите 12 месеца

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Аз ви казвам, че до 2025-та малкия и средния частен бизнес на хората масово предстои да фалира, защото няма да може да издържа повече тази свинска тежест на върха и на дъното на държавата, вие си мислите, че са пуснали интернет в карлуково от ограниченото си ниво на съзнание, защото нямате нужната информация да си свържете нещата. Е, после се оплачете на кретено-масона 33-та степен, когато живота в *** става все по-безсмислен и до 2030-та е останал един град с малко по-млади в него, че даже и свестни, че дори и напълно здрави, предвид условията на живот тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
"Неблагоприятна за спестявания", тепърва ще ви одерат и последните кожи, защото бюджета ще става все по-кух и празен като изпразнена тиква за Хелоуин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още