IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие се влошава през юли

Потребителите са песимисти за следващите 12 месеца, сочат данните на НСИ

12:06 | 05.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли общият показател на доверие на потребителите намалява с 0,6 пункта спрямо април. За понижаването на потребителското доверие основен фактор е било населението в градовете, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна в сравнение с предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1,6 пункта. В очакванията на потребителите за следващите дванадесет месеца обаче се наблюдава известен песимизъм. 

Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, макар и с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани от предходната анкета.

Същевременно инфлационните очаквания за следващите 12 месеца се засилват. По-негативни в сравнение с април са и очакванията на потребителите за безработицата в страната за този период.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата оценките и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, се влошават, докато сред населението в селата се наблюдава известен оптимизъм.

През юли има леко подобрение що се отнася до разходите за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Намеренията на потребителите да направят такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още