Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правната комисия подкрепи на първо четене закриването на спецсъдилищата

Депутатите в комисията подкрепиха промени в Закона за съдебната власт и НПК, внесени от Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов

Правната комисия подкрепи на първо четене закриването на спецсъдилищата

Снимка: Pixabay

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури мина на първо четене в правната комисия, предаде БГНЕС.

Депутатите в комисията подкрепиха промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени от Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов.

Атанас Славов от „Демократична България“ посочи, че част от промените, които предлагат, са свързани със закриването на специализираните наказателни съдилища и специализираните прокуратури.

Още по темата

„През целия период на функциониране на тези органи, те не доказаха своята ефективност”, каза той. По думите му те станаха известни в обществото с поръчковото „правосъдие”, което осъществяват и показните процеси.

Атанас Славов представи и промените в НПК, които са внесли. „С този законопроект се въвеждат в процесуалното законодателство норми, водещи до прехвърлянето на производствата от специализираните органи на съдебната власт към общата правораздавателна система”, обясни той.

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС коментира двата законопроекта, защото те са взаимосвързани, като основното в тях е именно предложението за закриване на специализираните съдилища. „Категорично считаме, че това е всичко друго, но не е и рационална съдебна реформа, очевидно се касае за бързо подготвени промени, за да се оправдаят електоралните очаквания, но смятаме, че това ще хвърли в хаос съдебната система”, каза тя.

Правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че ако предложеното за закриване на специализираните съдилища и прокуратури бъде прието, това ще бъде направено в противоречие с констатациите по Механизма за сътрудничество и проверка и рискува напредъка на България по него.

И двата законопроекта бяха подкрепени на първо четене с 10 гласа „за”, 2 „против” и 5 „въздържал се”. Против бяха от ДПС, от ГЕРБ гласуваха въздържал се.

(БГНЕС)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 октомври