IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се частни екопроекти да се финансират с приходи от търговията с вредни емисии

Идеята е залегнала в проектозакона за климата, който се очаква да бъде приет до края на годината

13:30 | 08.10.12 г.
Предлага се частни екопроекти да се финансират с приходи от търговията с вредни емисии

Седемдесет на сто от приходите от продажбата на държавните емисии парникови газове да постъпват по сметка на Националния доверителен екофонд и да се изразходват за реализацията на малки, частни екопроекти.

Това са предложили експерти от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по време на дискусия, посветена на търговията с вредни емисии, предаде БТА.

Идеята е залегнала в текстовете на проектозакона за климата, който трябва да бъде приет до края на тази година, посочи Владислав Драмалиев от ведомството.

Той допълни, че останалите 30 на сто биха могли да постъпват в държавния бюджет, по сметка на Министерство на финансите, но предстои да се водят дискусии по въпроса.

Идеята на министерството получи подкрепата на неправителствените организации. Тодор Тодоров от екологичното сдружение "За Земята" посочи, че средствата от търговията с вредни емисии могат да се използват от домакинствата за намаляването на разходите им за енергия.

Деница Петрова от "Грийнпийс-България" обаче подчерта, че в Германия всички приходи от продажбата на държавните емисии парникови газове се използват за реализацията на екопроекти.

Тя допълни, че в Чехия със средствата от тази търговия до момента са санирани няколко хиляди панелни блока и няколко десетки хиляди еднофамилни къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още