IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изостава от целите си за пестене на енергия

Енергетиката остава най-големият потребител на вода, сочи анализ на агенцията по околна среда

15:08 | 14.06.12 г.
<p>
	<em>Инвестииците във ВиК-мрежите остават сред приоритетите на общините </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Инвестииците във ВиК-мрежите остават сред приоритетите на общините       Снимка: БТА

За десетгодишния период от 2000 г. до 2010 г. крайното потребление на енергия в страната е нараснало с 5%, което поставя страната на едно от първите места в Европа по неефективно използване на енергия. Увеличението се дължи не толкова на преработвателната индустрия, колкото на потреблението на ток от транспорта и населението.

Това сочи докладът на Изпълнителната агенция по околна среда за състоянието на екологията в страната, анализиращ всички дейности, прилагани за опазването на въздуха, водите, почвите, биологичното разнообразие и намаляването на отпадъците в периода между 1990 г. и 2010 г.

Въпреки опитите да се намали интензивността на използването на енергийните източници, фиксирани в националния план за енергийна ефективност, икономисаната енергия през 2009 г. е била малко над 5 хиляди гигаватчаса, или двойно по-малко от определените с националния план цели.

Затова и посланията към бизнеса и населението са свързани с въвеждането на енергоспестяващи технологии, необходими постигането на европейските цели за ограничаване на потреблението на природни ресурси.

Въз основа на данните от доклада се очаква администрацията да очертае проблемните области при опазването на околната среда, необходими за определянето на бъдещите политики в тази област, поясниха от агенцията.

Въпреки че България разчита на сравнително богати водни ресурси анализът за нейното потребление показва тревожни тенденции за пилеене на този ценен ресурс за периода след 1990 г.

Данните от доклада сочат, че за последните двайсет години населението ни е в челните места по потребление на питейна вода на човек от населението. Друга тревожна тенденция е и прекомерното използване на вода от енергийните компании.

В същото време страната ни изостава в пречистването на отпадните води, което е важно условие за опазване на природата. Заедно с Румъния нашата страна е на последно мяст в ЕС по дял на населението, свързано с различните пречиствателни съоръжения, се посочва в доклада.

Средногодишно се пречистват 58% от отпадните води в промишлеността и 72% от битовите отпадъчни води.

Сериозна заплаха за природата е и намаляването на земеделските земи и горите за сметка на увеличаващите се засторени градски територии, се посочва още в доклада.

Сред превантивните мерки, които държавата, общините и частните лица трябва да предприемат за опазване на почвите, са и дейностите, свързани с ограничаването на ерозиите и свлачищните процеси.

Само през 2010 г. в страната са регистрирани 68 нови свлачища, които обхващат близо 1 800 дка. Над 1620 са свлачищата в страната, регистрирани за десетгодишния период до 2010 г., поясни изпълнителният директор на агенцията за околна среда Ваня Григорова.

Единствено по отношение на парниковите газове България отчита постижения и се нарежда на едно от първите места в ЕС по минимално емитирани вредни емисии.

Изледването сочи, през 2010 г. емитираните от страната вредни емисии съставляват едва 47,8% от общите емисии през определената като базова 1988 г.

По обем на парниковите газове на човек от населението страната отчита 8,2 тона въглероден двуокис, с което се доближава до средните нива в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още