Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предлага се кредитори да контактуват само лично с длъжниците си

Купувачите на дългове ще се регистрират в БНБ, според план за законови промени

Предлага се кредитори да контактуват само лично с длъжниците си

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работната група, която заседава днес, е решила да предложи промени в Закона за защита на потребителите, за да се „търси баланс в отношенията между кредитор и длъжник“ и да не се „накърняват честта, достойнството и правото на личен живот“ на потребителите, посочват от Министерството на правосъдието в съобщение, изпратено до медиите.

Законопроектът задължава кредиторите да осъществяват контакти само лично с длъжника, като се конкретизира време и място за това. Въвежда се задължение за предишния кредитор винаги да уведомява длъжника при прехвърлянето на дълга, казва се в съобщението.

Още по темата

Няма да се прехвърля и частично на един или на няколко кредитора вземане, за да се прекрати практиката да се цедират отделни лихви, разноски и главници. Предвидени са и административно-наказателни разпоредби при неизпълнение на задължението за уведомяване, допълва се в съобщението.

Предлага се още да се въведе задължение за купувачите на дългове да са регистрират в регистъра на БНБ.

Още преди разразяването на пандемията и въвеждането на извънредно положение в България Асоциацията за защита на потребителите поиска от комисията по правни въпроси на Народното събрание да създаде правна рамка за контрол на колекторските агенции. Исканията бяха подновени след това в светлината на извънредното положение и мораториума върху плащанията в ЕС и България, който обаче касае само банковите институции.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Личната саморазправа винаги е била най-удовлетворяваща. Само трябва да се въведат правила: ползване на тежки предмети, удари под кръста, бъркане в очите, кое ще е позволено и кое не.

Още от Икономика и политика
Т. Петкова: Диверсификацията е мечта от години, а когато се случи, има недоверие