Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предлагат да се поднови строежът на нов ГКПП със Сърбия

Завършването на новия граничен пункт в района на с. Салаш (България) - Ново корито (Сърбия) ще скъси значително пътя към Белград

Предлагат да се поднови строежът на нов ГКПП със Сърбия

Снимка: Архив БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, в което предлага строежът на нов ГКПП на границата със Сърбия да бъде възобновен, съобщиха от МВР.

Още по темата

Става дума за възобновяване на строителните дейности на нов граничен контролно-пропускателен пункт в района на с. Салаш (България) - Ново корито (Сърбия).

Строежът на наша територия е бил започнат преди 7-8 години, но въпреки извършените голям обем строително-монтажни работи и разходвания финансов ресурс той е бил спрян. От своя страна Република Сърбия е изпълнила ангажиментите по договора за откриване на нов ГКПП, се посочва в съобщението на МВР.

Рашков е мотивирал предложението си за строеж с това, че през последните месеци по ГКПП на страната ни със Сърбия се наблюдава натрупване на моторни превозни средства и в двете посоки. Той е посочил, че сред причините за това са прецизните проверки, извършвани на външната за ЕС граница от българските гранични власти.

Според вицепремиера завършването на новия граничен пункт ще даде възможност за отклоняване на леките и леко-товарни автомобили и други пътнотранспортни средства и ще разтовари трафика на работещите към момента гранични контролно-пропускателни пунктове.

Изграждането на пункта ще скъси значително пътя към Белград и ще улесни пътуването на сръбските граждани към България.

Бойко Рашков е съобщил, че възможността за възобновяване на строителството е обсъдена на работна среща с министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин и той е потвърдил съгласието на Сърбия за откриване на пункта в изпълнение на договора.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Сарийски: Нужна е воля, а не дебати, за да се преодолее демографската катастрофа