IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предотвратена е криза с ваксини у нас

Ваксините от Турция вече са на българска територия

16:35 | 10.07.15 г.
Предотвратена е криза с ваксини у нас

Камионът с петвалентните ваксини, които бяха дарени на България от Турция, вече са в София, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ваксините ще бъдат доставени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването прибягна до помощ за ваксините от Турция заради опасността от нова криза с имунизациите за бебета, каквато имаше миналото лято, когато заради административни неуредици се разрази голям скандал с недостиг на ваксини за бебета.

До договорката се стигна преди около месец, след като стана ясно, че търговете за ваксините са напът да се провалят за пореден път. Заради опасността от липса на имунизации Министерството на здравеопазването помоли за помощ южната ни съседка. Турция обеща да ни осигури 100 000 дози от петваленатната ваксина, но доставката се забави заради неуреден транспорт. Наложи се от българска страна да бъде изпратен транспорт, информира миналата седмица здравният министър.

В замяна на петвалентните ваксини България предостави на Турция препарати срещу туберкулоза, каквито липсват в страната.

Междувременно министърът на здравеопазването Петър Москов предупреди, че ще предприеме мерки, така че от фармацевтичните компании „да не извиват ръцете“ на министерството при търговете за ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още